Vojnik Oružanih snaga Mirza Džidić, koji je u avgustu prošle godine javno nudio novac za silovanje novinarke portala .ba Lejle Čolak, kažnjen je mjerom ukora, potvrđeno je ATV-u u Ministarstvu odbrane BiH.

“U skladu s Pravilniku o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, imenovanom je izrečena disciplinska mjera ukor u trajanju od dvije godine. Prilikom izricanja disciplinske mjere, u obzir je uzeto da imenovanom do sada nisu izricane disciplinske mjere, te da je isti u proteklom periodu savjesno i odgovorno izvršavao sve dužnosti”, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane BiH.

Mjera ukora je pismena opomena koju izriče komanda Oružanih snaga i podrazumijeva da vojnik za vrijeme trajanja mjere neće moći dalje napredovati u službi.

Novinarka Lejla Čolak na svom Fejsbuk profilu objavila je status kojim je kritikovala nošenje burke i vjerskih obilježja. Na njen post, Džidić je reagovao objavljivanjem poruke na svom FB profilu sljedećeg sadržaja: “Ima li kakav dobrovoljac da siluje lepu Lejlu, lično ću ga isplatiti??? Zainteresovani neka se jave u pp…”

Potez vojnika OS osudila su brojna novinarska udruženja. U međuvremenu, zbog brojnih prijetnji Lejla Čolak je napustila Sarajevo, a danas živi u Njemačkoj.

Prijetnje je prijavila i policiji, a Oružane snage protiv Džidića su pokrenule disciplinski postupak.

Vezane objave