Booking.com

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Kadinjači je obeležena 75. godišnjica bitke u kojoj je 29. novembra 1941. godine izginuo ceo Radnički bataljon, braneći Užičku republiku.

Parastos poginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su delegacije Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije, SUBNOR-a grada Užica i potomci nastradalih.

Dragan Popović, državni sekretar u Ministrstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna, je da je Srbija ponosna na svoju antifašističku prošlost.

“Heroji Kadinjače su svesno dali svoje živote boreći se protiv fašizma i pokazali da je i velika sila ranjiva, ako volite svoju otadžbinu i verujete u pravdu i slobodu. Na nama je da se tom velikom zlu koje nije pobeđeno 1945. godine i danas suprostavljamo uvek i svuda gde ga prepoznamo. A fašizam je danas kad neko lomi table sa ćirilicom, proteruje ljude sa svojih ognjišta”, poručio je Popović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je na ratna stradanja Radničkog bataljona prilikom odbrane Užičke republike i istakao da se Užice sa ponosom seća heroja Kadinjače.”Ponosni smo na 67 Užičke republike, koja je bila velika podrška jačanju antifašističkog fronta u Evropi. Ona ima svoje mesto u evropskoj istoriji i predstavlja simbol slobode i ponosa i snažnog antifašističkog otpora. Ponosni smo i na borce Radničkog bataljona, koji su žrtvovali živote na Kadinjači i zaslužuju naše najveće poštovanje”, istakao je Petković.

Centralnu ceremoniju obeležavanja 75. godišnjice bitke na Kadinjači organizovali su Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Srbije, u saradnji sa gradom Užice i užičkim Narodnim muzejom.

Bitka na Kadinjači se odigrala u sklopu Prve neprijateljske ofanzive 1941. godine na prevoju Kadinjača. U borbama je učestvovalo 3.000 nemačkih vojnika i stotina partizana organizovanih u Radnički bataljon i još partizanskih odreda. Tom prilikom izginuli su svi borci Radničkog bataljona, štiteći odstpunicu Vrhovnom štabu koji se povlačio iz Užica ka Sandžaku. U borbama su poginula samo dva nemačka vojsnika. Partizanski ranjenici su uhvaćeni i poubijani.

Bitka na Kadinjači označila je kraj Užičke republike.

Vezane objave