Na centralnoj manifestaciji u kasarni Kozara orila se “Moja Republika” za 25. rođendan Vojske Republike Srpske. Pripadnici Trećeg pješadijskog puka obilježili su svoj dan kako dolikuje, a tenzije kojih je u Oružanim snagama bilo proteklih mjeseci nisu se osjetile.

Počasna bez problema je dočekala predsjedavjućeg Predjseništva BiH, a nakon toga Mladenu Ivaniću raport je predao i komandant puka.

Mladen Ivanić kaže da je vojska odigrala ključnu ulogu u borbi za opstanak srpskog naroda u BiH. Poslao je poruke mira i poželio da se zlo više nikad ne ponovi.

“Da ovo bude zadnji rat na ovim prostorima i da se svi sa dužnim poštovanjem sjećamo Vojske Republike Srpske i njene uloge. Zato dopustite i meni da vama pripadnicima Trećeg pješadijskog puka i ja pozdravom iz tih vremena”, je predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić.

S ponosom morate gajiti tradiciju Vojske Republike Srpske, poručio je pripadnicima Trećeg pješadijskog puka predsjednik Republike. Milorad Dodik prisjetio se dana kada je kao poslanik u Skupštini Srpske Republike Bosne i Hercegovine digao ruku za stvaranje njene vojske.

“Mi nikada ne smijemo dozvoliti da izgubimo naša prava naš ustav i našu Republiku SDrpsku i naše pravo da i naše uvjerenje da u nekim okolnostima uvijek i iznova možemo da računama na vojsku Republike Srpske da brani slobodu ovog naroda i da brani slobodu RS”, rekao je predsjednik Dodik.

Dvadeset i pet godina nakon osnivanja Vojske Republike Srpske i 12 godina nakon njen integrcije u oružane snage sve dobro funkcioniše kaže komandant trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.Iako je bilo poziva da se zbog najnovijih dešavanja u oružanim snagama proslave odvoje, u oružanim snagama se raduju što se to nije dogodilo i što su i ove godine ugositili najviše zvanice.

“Imali ste priliku da vidite da je ovdje spoj mladosti iskustva, da su nam bili gosti najviši državni predstavnici Republike Srpske, kao i institucija Bosne i Hercegovine, boračke organizacije, a naročito su nam dragi bivši komandanti, generali i pripadnici VRS”, rekao je komandant Trećeg pješadijskog puka RS puka OS Nedeljko Kopuz.

“Ono što je najznačajnije da jeste da je vojska ispunila sve svoje ustavne zakonske i istorijske obaveze. Sačuvala je narod od strašnih zločina kakvi su se dešavali u prošlosti, sačuvala je teritoriju, sačuvala je materijalna sredstva i odčlučujuće doprinijela stvaranju RS”, rekao je predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

Iz BORS-a poručuju da se mora čuvati uspomena na 220.000 ljudi koji su tokom rata prošli kroz Vojsku Republike Srpske, a posebno na više od 23 hiljade njih koji su svoje živote ugradili u temelje Republike. Ista poruka poslata je i sa Svečane akademija koja je održana u Kulturnom centru “Banski dvor”.

Vezane objave