Booking.com

U Gradišci je obilježena 24 godišnjica stradanja i egzodusa srpskih stanovnika iz Zapadne Slavonije, nakon akcije „Bljesak“ Hrvatske vojske i policije. Za prva dva majska dana 1995. godine kolona od 15.000 Srba iz zapadne Slavonije prešla je Savu i izbjegla u Gradišku. Poginulim i nestalim danas je služen parastos, a politički predstavnici Republike Srpske i predstavnici boračkih organizacija polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su im počast. Parastos je služen i u crkvi Sv. Marka u Beogradu

U 5 ujutro počela je akcija hrvatskih vojno policijskih snaga „Bljesak“ artiljerijskim napadima od Pakraca do Jasenovca. Rezultirala je progonom 15 000 Srba iz zapadne Slavonije, 288 poginulih i nestalih, među kojima je bilo 56 žena i 8 djece.

„Narod je bježao i sa djecom, strašno je bilo. Djeca moja su tada bila mala, vodila ih za ruke, mi smo žene i djeca išli malo ranije da izbjegnemo taj haos“, ispričala nam je Milena Rupić, izbjegla iz Daruvara.

„Jedan nam je poginuo tu na mostu a mi smo uspjeli nekako preći, ja sam bio taman na sred mosta kad su oni zauzeli most“, je Živko Lalić, izbegao iz Pakraca.

Kolona koja se povlačila ka Gradišci, bombardovana je i iz vazduha. Politički predstavnici iz Republike Srpske da je akcija „Bljesak“ bila završna operacija protiv Srba, koji su gotovo očišćeni sa teritorije Hrvatske.

„Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svijet ćuti. A ovo je jedan od takvih zločina o kojima svijet ne želi da priča, o civilima, majkama, djeci, starim ljudima koji su se našli u tim kolonama koji su napuštali svoje domove i prosto kao da su izbrisani sa stranica istorije kada je u pitanju pristup međunarodne zajednice“, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

„Istorija je potpuno podijeljena a ovo je samo neka vrsta koegzistencije, a istorijska činjenica je da smo bili u stalnim permanentnim sukobima i na različitim stranama istorije i te događaje uvijek jedni obilježavaju kao pobjedu, a drugi kao tugu“, izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

A oni koji su najviše stradali nakon ove akcije, utočište su uglavnom potražili u . Danas kažu, boli ih što se akcija „Bljesak“ slavi kao pobjeda, a niko ko je ubijao civile, djecu i žene, ne odgovara

„Bilo je pokušaja da se i u Republici Srpskoj i u i , da se povedu krivični postupci, ali sve je to negdje ili završilo u istrazi ili je u nekoj istražnoj fazi. Nije se dalje otišlo u ni jednom pokrenutom postupku“, je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centar Veritas.

Blizu 80.000 Srba živjelo je na prostoru Zapadne Slavonije prije rata. Iseljenja su počela početkom novembra 1991.godine, a završena u maju 95. Većina tih ljudi danas živi na teritoriji Srbije.

Vezane objave