Sedamnaest godina prošlo je od ubistva Ljubiše Savića Mauzera, komandanta Garde Panteri, osnivača i lidera Demokratske stranke i nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske. Ubica Đorđe Ždrale izdržava dvadesetogodišnju kaznu. Nalogodavci ubistva još su nepoznati, iako je u postupku dokazano da je ubistvo planiralo i organizovalo više lica.Prije kobnog 7. juna 2000. godine Ljubiši Saviću -auzeru je prijećeno. Porodica je živjela pod pritiskom i tenzijama, a danas sa bolom, jer ni nakon skoro dvije decenije nisu kažnjeni nalogodavci, niti objelodanjen motiv. Mauzer je svirepo ubijen u rodnom gradu, u svom džipu, iz zasjede rafalnim pucnjima iz automatske puške.

– Izvjesna je optužena za to ubistvo na kaznu zatvora od 20 godina, a u procesu se nije išlo dalje, navodno nije bilo elemenata da se optužnica proširi na druge ljude. To je strašno i zbog ljudi koji se ne osjećaju sigurno, koji bi morali imati više povjerenje u sistem i zakon – kaže Bojana Savić, supruga pokojnog Ljubiše.

Mauzerovo ubistvo povezivano je sa ubistvom Srđana Kneževića, zamjenika načelnika CЈB Srpsko koji je ubijen 7. avgusta 1998. godine u Palama.

Istragu o ubistvu Kneževića koje do danas nije rasvijetljeno, vodio je Mauzer koji je u to vrijeme bio načelnik Uprave policije Republike Srpske. Udruženje veterana Garde Panteri godinama traži odgovore na pitanja ko je naredio i osmislio njegovo ubistvo, koje je, smatraju, bilo politički motivisano.

– Mi ništa ne znamo. Da li institucije neće da kažu, da li ne znaju, da li to kriju? Vrijeme je da se sazna istina. Ljubišino traganje za istinom, pravdoljubivost, čovječnost i humanosti su očigledno bili motiv i ništa drugo, jer su znali da hoće da napravi državu i to nekome nije odgovaralo – kaže Milisav Trifunović iz ovog udruženja.- On je tada rekao “tražimo da oduzmemo od onih koji su bogati i damo onima koji nemaju, koji su siromašni,a onda će nam društvo i država da napreduje. Možda je i ta njegova riječ teška bila – kaže Stokan Stevanović, predsjednik Udruženja.

Tokom istrage koja je trajala godinama saslušana su mnoga lica, kako iz kriminalnog svijeta, tako i oni koji nisu bili u sukobu sa zakonom , ali je ipak bila potrebna čitava decenija da se otkrije počinilac, koji se na sudu branio ćutanjem. Tokom suđenja izvedeni su materijalni dokazi, saslušan je veliki broj svjedoka, ali nisu otkriveni nalogodavci ubistva.

– Tu smo da bi pokazali da se ne bojimo onih koji su to uradili i koji i danas prijete, prijete gardistima da ne bi trebalo da postoje i uopšte prijete novim ubistvima. Zato smo tu, ne bojimo se i tražimo istinu – kaže Lazar Avakumović iz Udruženja veterana Garde Panteri.

Da li je imalo dokaze o tome da je ubistvo bilo planirano i organizovano od strane više lica i da li je ovaj slučaj zaključen ili se i dalje traga za nalogodavcima, nismo uspjeli saznati, jer su naša pitanja ostala bez odgovora.

Nakon likvidacije Vladimira Mačara na Palama, spekulisalo se da je i on bio mogući svjedok Mauzerovog ubistva. Inspiratori, nalogodavci i finansijeri zločina i danas se kreću, a dok se oni ne pohapse neće biti stavljena tačka na rasvjetljavanje ubistva jednog od najomiljenijih ratnih komandanata Vojske Republike Srpske.

Vezane objave