Mariana Đurić/RAS Srbija

U mjestu Miljevići u Istočnom Sarajevu danas je obilježeno 27 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Ovaj događaj se od 2017. godine obilježava se u naselju Miljevići umjesto na mjestu gdje se napad dogodio u Sarajevu, da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Obilježavanje, koje je organizovao Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima, nakon čega su položeni vijenci kod centralnog Spomen-krsta.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine, predstavnici Grada Istočno i opština u sastavu grada, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te članovi porodica nastradalih pripadnika JNA.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović je da, i nakon višegodišnjih pokušaja da se ovaj zločin obilježi na mjestu na kom je i počinjen, to nije moguće.

Milunović je dodao da, prema dosadašnjem radu Tužilaštva, ne vjeruje da će biti procesuirani zločinci, ali i ako se procesuiraju da će to biti minimalne kazne.

– Ubijane su osobe koje nisu bile osposobljene za borbu što se sukobi sa svim odredbama Međunarodnog ratnog prava. Čak je i general Mekenzi u svojim Memoarima naveo da je vidio kako su pripadnici teritorijalne odbrane pucali u lica u civilnim vozilima, koji su bili u sastavnom dijelu te kolone – naveo je Milunović.Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić smatra da s u do današnjeg trebali biti procesuirani zločinci koji su odgovorni za napad na pripadnike JNA, koji su trebali nakon dogovora sa tamošnjim vlastima mirno napustiti Sarajevo.-Otvorena je istraga i ono što ja mogu da kažem je da je postupajući tužilac, koji je dobio taj predmet, već preduzeo mjere i radnje na provodjenju istrage. Republičkom centru su predati materijalni dokazi i obavljeni su razgovori sa svjedocima koji će biti dostupni tužiocu – je Kojić.

Kojić je smatra da su glavni krivci za ovaj zločin najviše pozicionirani vojni, policijski i politički rukovodioci tadašnje BiH i dodao je da nema povjerenja u današnji sistem.

Pripadnik JNA Slobodan Bojanić je da su se nadali da će preći na svoju stranu bez problema, međutim pokušaj prelaska je bio bez ikakvog obezbjeđenja, nakon čega je i uslijedio napad.

-Pucnji su se čuli stalno, mislili smo da se puca okolo, međutim kad smo shvatili da je blizu nas bilo je kasno. Oni su nas opkolili i nismo mogli ništa da uradimo. Istjerali su nas iz vozila, uzeli oružje, povaljali po betonu i počeli pucati. Razočaran sam što sve manje ljudi dolazi na obilježavanje ovog zločina, i imam utisak da se niko ne trudi da se ovaj događaj pomene i da se kazne zločinci – rekao je Bojanić.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika JNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika JNA je zarobljeno.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta, a zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Mariana Đurić/RAS Srbija

Vezane objave