Obilne kiše i topljenje snijega u Bosni i Hercegovini pokrenuli su brojna klizišta, kuća je uništeno, a saobraćaj je blokiran na više putnih pravaca. Jagora situacija je u Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Na području Srednjobosanskog kantona zbog izlivanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik- na ulazu u Bugojno, a saobraćaj se odvija alternativnim pravcima kroz naselja Kula i Kandija.

Dežurni operativni Minitarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona je kazao da je na području Gornjeg Vakufa zabilježeno klizište koje je uništilo dvije kuće, ali da na svu sreću nije bilo povrijeđenih osoba, a u Bugojnu je usljed izlivanja Vrbasa urušen pomoćni most.

Za sada ističu da nema većih opasnosti, ali da sve službe civilne zaštite prate situaciju i reaguju u skladu sa svojim mogućnostima.

Usljed izlivanja vode iz jednog od kolektora otpadnih voda od je u zeničkom naselju Tetovo poplavljeno nekoliko kuća, a više od stotinu je ugroženo. Prema riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona začepljeni odvodi te izlivanje potoka stvorilo je probleme u nekoliko naselja zbog čega je alarmirana Gradska uprava civilne zaštite Zenica, piše Klix.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je povećan i u granicama izlijevanja. Visina rijeke Bosne iznosi 320 cm, a granica izlivanja je 350 cm.

U zeničkom naselju Bistričak situacija je alarmantna. Dio sela Vukotići i Jastrebac je odsječen, a putna komunikacija je u potpunosti blokirana za ova mjesta.

– Put nam je od sinoć u blokadi zbog izlivanja potoka i ne možemo nikako napustiti naše kuće da bismo otišli na sigurno. Imamo i teške bolesnike kojima treba hitna pomoć, ali ne možemo doći do njih. Rijeka je strašno nadošla, sinoć smo zvali opšinu Zenica koja nam je rekla da ne zna u čijoj je to nadležnosti – kazao je za .ba mještatnin ovog područja Senad Kruško.

– Jastrebac je u blokadi totalnoj. Imam bolesnu majku, pet godina nepokretnu, još dva bolesnika kojima je potrebna pomoć i prema kojima je Hitna pomoć krenula, ali nije mogla proći. Ja ne znam zbog čega se prepucavaju, ali put je još blokiran i nama nije dobro – kazao je Kruško.

(Klix,)

Vezane objave