Objavljivanjem fotografija djece na internetu, svjesno dajete mogućnost bilo kome da ih zloupotrijebi – upozoravaju stručnjaci za online komunikacije. Time ugrožavate privatnost djece a potencijalno i njihovu fizičku sigurnost. opasnost od dječije pornografije ali i planiranih otmica. Ukoliko ipak objavljujete fotografije djece, savjet je da ih slikajte s leđa, ili zaštitite njihova lica prekrivanjem smajlijima ili drugim grafičkim detaljima. Mišljenja roditelja o ovome su podijeljena.

Još uvijek se govori o priči sa beogradskih ulica od prije četriti godine, kada su otmičari planski oteli dvogodišnju djevojčicu dok je šetala s majkom. Istraga je pokazala da su sve informacije o boravištu djeteta pronašli su na Facebook profilu njenog oca.

Otmičari su koristili program za prepoznavanje lica i tako pronašli djevojčicu koja je najviše ličila onoj za koju su tražili zamjenu.

Postavlja se pitanje: koliko su takvi programi dostupni onima koji bi ih mogli zloupotrijebiti? Kulenović dodaje: budite oprezni i prilikom ostavljanja podataka i objavljivanja lokacija na kojima se nalazite.

Sve što o sebi objavite na Facebook-u može biti upotrebljeno i protiv vas.

Od svih savjeta koje možemo pronaći, možda je najslikovitiji onaj: Na internetu ne objavljujte ono za šta ne biste bili spremni da osvane na ogromnom bilbordu u centru grada.
TV1 HD

Vezane objave