Nacionalni park Sutjeska u Foči iz godine u godinu okuplja sve više turista iz cele Evrope, Kine i Japana, ali i studenata koji istražuju prirodu tog dela Srpske.Nacionalni park Sutjeska zauzima površinu 16.052 hektara zaštićenog prostora. Deo parka je i posebno lovište Zelengora, koje se nalazi na istoimenoj planini, a koje je na površini od 53.000 hektara.

– Novina je da je deo magistralnog puta na području Nacionalnog parka Sutjeska osvetljen. Osvetlili smo i spomenik. U narednom periodu planiramo čišćenje spomenika kako bi mu vratili snežno belu boju. Imamo snažnu podršku Vlade RS, naročito naše resorne ministarke Srebrenke Golić, koja čini nadljudske napore i pomaže Nacionalnom parku Sutjeska u svakom pogledu – rekao je Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

Na prostoru Nacionalnog parka nalazi se hotel „Mladost“ sa 165 ležajeva, a odmah do njega su i paviljoni, koji imaju oko 30 ležajeva.

– Tu je i kamp do reke Sutjeske sa pratećom infrastrukturom, bungalovom i letnjikovcem. Tri katuna, koji se nalaze na Prijevoru, ispod planine Maglić, na 1.700 metara nadmorske visine, imaju 18 smeštajnih jedinica, dok tri planinske kuće na Zelengori imaju šest ležajeva – priča Đorđe Vuković, zaposlen u sektoru razvoja i prezentacije Nacionalnog parka Sutjeska.

Jedan od problema je, kaže on, zastarelost infrastrukture, te putna povezanost.

– Radimo rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata. Novijeg datuma su nam i katuni na Prijevoru. Takođe, i na hotelu „Mladost“ su rađene neke obnove i rekonstrukcije, na zadnjim spratovima i u restoranu. Možda je problem velike rasutosti objekata na velikoj površini, zbog koje ne može da se vidi koliko ovde još ima posla. Što se tiče košenja trave na Tjentišnom polju, imamo ugovor sa Kazneno – popravnim zavodom iz Foče. Oni svake godine pred 11. jun pokose travu – rekao je Vuković.

Posete turista se, prema njegovim rečima, odvijaju od kraja marta do novembra meseca.

– Pravimo pauzu zbog nemogućnosti celogodišnjeg aktiviranja hotela „Mladost“. Uglavnom imamo turiste iz Švedske, Danske, Nemačke, Holandije, Belgije, Francuske, Engleske. Sa nekim agencijama iz Sarajeva, Zagreba i Beograda imamo već ugovorene grupe, koje nam dolaze, i to su uglavnom stranci. Imamo posetioce i iz Kine i Japana. To nam je jako bitno za ubuduće – sva ta reka turista, koja sa tog područja dolazi u Evropu. Kineski turisti su bili pre dva dana. Oni su, na primer, imali želju da posete Maglić i Trnovačko jezero – objašnjava Vuković.Struktura turista je, kaže, raznovrsna. Pored domaćih, dolaze i posetioci iz regije i okruženja.

– U poslednjih nekoliko godina interesantan je istraživački vid poseta. Konkretno za studente šumarstva je zanimljiv rezervat prašume Perućice koji je jedinstven u ovom delu jugoistočne Evrope. U zadnje dve, tri godine, imamo kontinuitet poseta iz Slovačke i Češke sa šumarskih fakulteta. Iz Praga su nam dolazili radi staništa, odnosno monitoringa određenih vrsta u prašumi Perućica. Dolaze nam i sa Fakulteta tehničkih nauka Istočno Sarajevo, sa fakulteta iz Banjaluke, i sa Prirodno – matematičkog fakulteta iz Sarajeva. Velika je mogućnost istraživanja. Ima još mnogo toga da se istraži. Neka prijašnja rađena za prašumu Perućica, a koja su se odnosila na određene vrste životinja i biljaka, endemskih biljaka, pratila su i pokazala određene dinamike promena, staništa ili vrsta u odnosu na globalni proces klimatskih promena– ističe Vuković.

Luksuzne vile

– Imamo novi restoran „Komlen“, koji se nalazi u podnožju spomenika, a čiji kapacitet je 250 mesta, sa terasom. U blizini restorana gradimo dve luksuzne vile, koje će imati 40 ležajeva. U njima će biti pet apartmana, od čega će dva imati saunu i manji spa centar. To će biti nešto najluksuznije što je Nacionalni park Sutjeska imao od osnivanja do današnjih dana – rekao je Dejan Pavlović.

„OK Fest“ centralna manifestacija

Ove godine „OK Fest“ trajaće od 30. juna do 2. jula i okupiće regionalne zvezde među kojima su Josipa Lisac, „Van Gogh“, „Dubioza kolektiv“, „Kanda, Kodža i Nebojša“.

– „OK Fest“ smatramo centralnom manifestacijom i posetu merimo pre i posle ovog festivala. On dobija na značaju, popularizaciji, na promociji i nama je veoma bitan – naveo je Đorđe Vuković, zaposlen u sektoru razvoja i prezentacije Nacionalnog parka Sutjeska.

Vezane objave