Booking.com

Poštovani Građani, Dva meseca nakon stupanja na funkciju vd glavne tužiteljke, a uoči završetka tekuće godine, želim se obratiti javnosti i izvjestiti da smo u proteklom periodu, preduzeli niz aktivnosti, radi osiguranja efikasnog rada Tužilaštva BiH. U proteklom periodu, održala sam niz sastanaka sa svojim zamjenicima, tužiocima i zaposlenima tužilaštva, kao i sa zvaničnicima partnerskih policijskih i bezbednosnih agencija, radi dogovora o zajedničkoj saradnji i aktivnostima u narednom periodu.
Javnosti mogu reći da ćemo u narednom periodu, nakon okončanih istraga, doneti tužilačke odluke u nekim vrlo bitnim predmetima, organizovanog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i drugih krivičnih iz naše nadležnosti. O radu Tužilaštva BiH, najbolje govore naši dosadašnji rezultati. U ovoj godini, Tužilaštvo BiH navršava 13 postojanja i primiče se brojci od 5000 optuženih za krivična dela ratnih zločina, organizovanog kriminala, korupcije, finansijskog i poreskog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i drugih krivičnih dela iz naše nadležnosti. U pogledu procesuiranja ratnih zločina, prepoznat je rad ovog tužilaštva i dostigli smo broj od oko 640 optuženih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a procenat osuđujućih presuda je preko 80%.
U proteklih 12 godina, tužioci u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigli su optužnice u 564 predmeta protiv 1797 optuženih osoba.
Sud BiH je od 2004. do kraja 2015. godine, u postupcima u predmetima Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, izrekao pravomoćne osuđujuće presude za 1139 osoba. Procenat osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužilaštvo BiH je iznad 90%.
Javnost zna da su u proteklom periodu uspešno okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su značajno ugrožavali bezbednost građana naše zemlje. Samo u predmetima za krivična dela pranja novca optužene su 203 osobe, a presudama Suda BiH oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 10,2 miliona maraka.
Za krivična dela neovlašćenog prometa opojnim drogama za period od 4 godine, podignute su optužnice protiv 248 osoba. U predmetima za poreske utaje i finansijski kriminal, samo u jednom predmetu npr. Čago i dr. Oduzeta je nezakonita imovinska korist od 7.5 miliona maraka. Izrečene su pravosnažne presude za krivična dela terorizma u trajanju od oko 150 zatvora.
Tužilaštvo BiH će svakako prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, ali želimo naglasiti da su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dozvoliti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga. Uvek smo otvoreni za konstruktivan dijalog.
Želim istaći da je Tužilaštvo BiH institucija svih građana naše zemlje iu narednom periodu nastavljamo intenzivno raditi na proceuiranju svih krivičnih dela iz naše nadležnosti, a građanima, medijima, udruženjima žrtava, nevladinim organizacijama, domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama, zahvaljujemo se na podršci koju nam pružaju .

Vezane objave