Tim 210420 144775449

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministarka finansija Zora Vidović održali su danas, u Banjaluci, redovan sastanak Glavnog koordinacionog tima.

Glavni koordinacioni tim konstatovao je da Republika Srpska ima dovoljno testova za virus , te preporučio Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske da proširi obuhvat testiranja stanovništva na ovaj virus, posebno kada je riječ o licima koja su, po prirodi svog , najviše izložena kontaktima, kao što su zdravstveni radnici, policajci, radnici u uslužnim djelatnostima i slično.

Ocijenjeno je da je trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj stabilna, da nema eksponencijalnog rasta zaraženih virusom korona, te Glavni koordinacioni tim preporučuje da se 27. aprila 2020. godine ukinu mjere zabrane rada za još neke subjekte iz oblasti uslužnih djelatnosti.

Na današnjem sastanku konstatovano je da je u završnoj fazi najavljeno formiranje tri fonda čiji je zadatak da pomognu privredi u novonastalim okolnostima.

Riječ je o Garantno – kreditnom fondu, čija je namjena finansiranje obrtnih sredstava i podrška likvidnosti malih i srednjih preduzeća, te obezbijeđenje garancija za obrtna sredstva i likvidnost malih i srednjih preduzeća; Kompenzacionom fondu, čija je namjena direktna podrška malim i srednji preduzećima i preduzetnicima po osnovu poreza i doprinosa i minimalnih neto plata, koja su prestala sa radom zbog odluka kriznih štabova, kao i pomoć Zavodu za zapošljavanje oko isplate naknada za nezaposlenost i Fondu za pomoć jedinicama lokalne samouprave, čija je namjena pomoć javnim komunalnim preduzećima.

Glavni koordinacioni tim i danas je apelovano na građane da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona, kao i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

Related posts