Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić održao je danas u prostorijama Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske u Banjaluci sastanak sa predstavnicima svih domova zdravlja i bolnica u Republici Srpskoj, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i zdravstvene inspekcije Republičke uprave za inspekcijske poslove. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Saveza opština i gradova Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Razgovarano je o nužnosti ubrzavanja procesa vakcinacije građana protiv COVID-19 u Republici Srpskoj i potrebi za veću uključenost lokalnih zajednica u obezbjeđivanju logističke podrške za ovaj važan proces u Republici Srpskoj, imajući u vidu da Republika Srpska raspolaže sa dovoljnom količinom vakcina pet proizvođača, te da se očekuju nove značajne količine.

Naglašavajući važnost napretka procesa vakcinacije, predloženi su modeli rada u narednom periodu, u smislu povećanog angažmana kapaciteta za vakcinaciju, broja timova u zdravstvenim ustanovama i njihove efikasnosti. Takođe, predloženo je angažovanje dodatnih kadrovskih kapaciteta za izvršavanje administrativnih poslova u procesu vakcinacije, kao i produžavanje radnog vremena vakcinalnih punktova, kako bi se i radno angažovano stanovništvo moglo vakcinisati protiv virusa korona.

Od rukovodstava domova zdravlja u Republici Srpskoj, u ovoj fazi procesa vakcinacije, očekuje se da organizuju rad punktova u dvije smjene, kao i da, gdje god je to potrebno, subotom ili radnim danima u popodnevnim časovima, vakcinacija bude omogućena bez prethodnog zakazivanja građana.

Na sastanku je istaknuta potreba pravovremenog izvještavanja od strane zdravstvenih ustanova, od čega zavisi i planiranje mjera i nabavki vakcina, kao i potreba za kvalitetnom podrškom i saradnjom bolničkog sektora i primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Naglašeno je da Republika Srpska ima dovoljno vakcina na raspolaganju i da se proces vakcinacije mora ubrzati, kako bi se odgovorilo na zainteresovanost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija i vrijeme prije jeseni.

U Republiku Srpsku do danas je stiglo 367.963 doza vakcina protiv COVID-19. Od toga je direktnom nabavkom obezbijeđeno 204.300 doza, iz COVAX mehanizma 63.640, kroz program EU4Health 36.270 i kroz donacije 63.753 doza vakcina. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske do danas je isporučio zdravstvenim ustanovama oko 157.500 prve doze i nešto više od 94.800 druge doze/komponente vakcina.

Predstavnici Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pozvali su okupljene predstavnike zdravstvenih ustanova i na sveobuhvatan i kontinuiran zajednički rad na promociji važnosti vakcinacije, kao najbolje mjere za zaštitu zdravlja cjelokupnog društva, kao i efikasnosti vakcina kod zaštite od sojeva virusa koji su u cirkulaciji.

Vezane objave