313258 10 Virus01 Action F

Američki zdravstveni radnici spremaju se za drugi talas gripa u komplikovanoj situaciji jer dosta sličnosti između običnog gripa i virusa , a u prvom talasu u SAD je od gripa obolelo 26 miliona ljudi, dok ih je 14.000 umrlo

Prvi talas gripa – influence B – imao je svoj vrhunac u decembru 2019. pa je nastavio da opada, pokazuju podaci Centara za prevenciju i kontrolu bolesti, a krajem januara počeo je drugi talas, tipa A koji je sličan svinjskom gripu, javlja Glas Amerike prenosi Beta.

Iako u SAD ima samo 15 potvrđenih slučajeva obolelih od virusa, nadležni su zabrinuti da bi virus mogao da se proširi i da bi u početku mogao da liči na sezonski grip.

Američki zdravstveni radnici su saopštili da će početi da testiraju na virus neke od pacijenata koji imaju simptome gripa. Testiranja će biti obavljena u Los Anđelesu, San Francisku, Sijetlu, Čikagu i Njujorku.

Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u SAD, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su uveli obavezni dvonedeljni karantin za američke državljane koji su posetili Kinu u protekle dve sedmice. U Centrima kažu i da će, u slučaju da se virus proširi, pozvati ljude da se „udalje jedni od drugih“, odnosno da školu pohađaju preko interneta, da rade od kuće i otkažu masovna okupljanja.

I sezonski grip i virus izazivaju respiratorne probleme, groznicu i kašalj. Ostali simptomi običnog gripa su upala grla, bolovi u mišićima, curenje iz nosa i umor.

i dalje pokušavaju da otkriju sve simptome virusa poznatog kao KOVID 19. Do sada se pokazalo da su češći kašalj, groznica i gubljenje daha od upale grla i curenja iz nosa. Samo jedan pacijent u Evropi umro od virusa i to Kinez.

Vezane objave