Korona Virus Srbija 830x0

Krizni štab za borbu protiv virusa uputiće Vladi prijedlog da se od petka ukine obavezno testiranje i samoizolacija prilikom ulaska u zemlju, saznaje Blic. Vlada Srbije na sutrašnjoj sjednici odlučivaće o ovoj mjeri.

Broj zaraženih u , poslije skoka novooboljelih zbog lokalnog žarišta u Vranju, sada je u drastičnom padu. Najnovije testiranje pokazuje da je broj oboljelih u Srbiji, u odnosu na testirane, ispod jedan odsto – preciznije 0,6%, što se smatra ne samo odličnim rezultatom, već se Srbija kreće ka potpunom kraju epidemije. Ipak, još uvijek nije proglašen kraj epidemije i svi da se pridržavamo osnovnih mjera – nošenje maski, držanje distance.

Prema saznanjima Blica na Kriznom štabu koji je danas održan razmatrana su dva modela koja se odnose na ulazak u Srbiju. Po prvom od petka bi trebalo ukinuti testiranje i samoizolaciju za sve koji ulaze u Srbiju. Drugi prijedlog bio je da se od petka ukine za region, a od 1. jula za sve putnike u Srbiju.

Vladi Srbije je, ipak, upućena preporuka da se liberalizuje režim ulaska u Srbiju za sve od petka, ali će konačnu riječ ipak Vlada Srbije. Kako sada stvari stoje, za ulazak u Srbiju neće biti potreban test i testiranje na koronu, već će svi koji su “zdravstveno sumnjivi” biti pod epidemiološkim nadzorom.

Na Kriznom štabu je saopšteno da bi od 1. juna većina zemalja u regionu mogla da ukine testiranje na Covid-19. Ukoliko se u Srbiji epidemija bude kretala u željenom i očekivanom pravcu, praktično jedina mjera koja će ostati je – samoprocjena svih rizika.

Kako Blic saznaje, RFZO će objaviti žiro-račun tako da ko želi da uradi testiranje u institucijama javnog zdravlja i domovima zdravlja može to da uradi. Prema današnjim razgovorima na Kriznom štabu nijedan test ne bi trebalo da košta preko 6.000 dinara.

Related posts