Bolnica Grip Maska Foto Dejan Bozic
Booking.com

U Srpskoj su, do sada, preminula dva pacijenta oboljela od teške akutne respiratorne infekcije, a koji su bili pozitivni na virus gripa A i B, bez subtipizacije.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da je riječ o osobama starije životne dobi, sa višestrukim teškim komorbiditetima.

– U protekloj petoj nedjelji, prvi put su prijavljeni smrtni ishodi SARI i to dva u UKC RS – kažu u IJZ.

Tokom prošle sedmice, domovi zdravlja u RS su prijavili 5.693 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 1.243. U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 54 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

– U četvrtoj nedjelji testirano je 12 SARI i dva ILI slučaja u referentnoj laboratoriji IJZ RS, od kojih je jedan bio pozitivan na influencu A(H1)pdm09, pet na influencu A(H3) i pet na influencu B/Victoria. U laboratoriji UKC RS testirana su tri SARI slučaja, od kojih je jedan bio pozitivan na influencu A, a drugi na influencu B (oba bez subtipizacije). Od početka sezone od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u RS je 9,87 odsto, ili ukupno 24 uzorka, bilo pozitivno na viruse influence. Prošle sezone, do ovog perioda bilo je 79 odsto pozitivnih uzoraka. Od dosad pozitivnih uzoraka, 46 odsto je pozitivno na influencu A(H3), a 29 odsto na influencu B/ Victoria – kažu u IJZ RS.

/srpskainfo.com

Vezane objave