Cijele porodice u Srpskoj trenutno se liječe od stomačnog virusa kojeg su mahom „pokupili“ na moru. I mada je takva infekcija uobičajena za ovo doba godine, simptomi mogu biti slični kovidu, što zahtjeva dodatne pretrage. Simptomi stomačnog virusa su povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja, povišena temperatura, mučnina i iscrpljenost. U ovakvim situacijama, napominju ljekari, najvažnije je uzimanje tečnosti i minerala, koji se naglo gube povraćanjem i dijarejom.

U trebinjskoj Hitnoj pomoći potvrdili su nam da je povećan broj slučajeva stomačnog virusa, što je uobičajeno u ovom periodu. Izuzetak je jedino prošla godina, kada je bilo manje pacijenata, najverovatnije jer su se ljudi više čuvali zbog korona virusa, vodilo se računa o higijeni i više su se nosile maske, pojašnjava za Srpskainfo Marko Paovica, specijalista urgentne medicine u Hitnoj pomoći.

– Nama je najteže što se svi simptomi koji se opisuju za koronu poklapaju sa dosta virusnih oboljenja, tako da u ovim situacijama skoro uvijek moramo isključiti i koronu, izuzev kod baš jasnih slučajeva koji se ponavljaju svake godine i koje prepoznajemo – govori Paovica.
Simptomi

On podsjeća da su timovi porodične medicine zaduženi za testiranje, a kada stignu nalazi, pacijentima se propisuje i terapija. Sve zavisi od intenziteta simptoma, ali kod stomačnih virusa najbitnija je nadoknada tečnosti, soli, natrijuma i hlora.

– U najvećem broju slučajeva, sve prođe za tri do pet dana. Intenzivni simptomi traju dva do tri dana – ističe Paovica.

Banjalučanka koja se žalila na stomačni virus zbog simptoma je testirana na korona virus, a stigao joj je pozitivan nalaz.– Preležala sam koronu i vakcinisana sam. Bila sam ubijeđena da nije opet riječ o kovidu. Simptomi su mi prošli za dva dana, ali zbog pozitivnog testa bila sam dvije sedmice u izolaciji – njeno je iskustvo.

Roditelji, takođe iz Banjaluke, ispričali su da su ih u Domu zdravlja uputili u ARI ambulantu za djecu čim su pomenuli da kćerka ima temperaturu.

– Samo što smo se vratili s mora kćerka se žalila na bolove u stomaku, a tokom dana je dobila i visoku temperaturu. Pozvali smo Dom zdravlja i naglasili da smo se tek vratili sa godišnjeg. Bili smo sigurni da je riječ o stomačnom virusu, ali oni su nas uputili u ARI ambulantu. Zakazali su nas za pregled idućeg dana, a simptomi su do tada već prošli – priča ovaj bračni par za Srpskainfo.
Terapija

U Domu zdravlja Banjaluka, gdje je takođe povećan broj pacijenata sa stomačnim virusom, pojašnjavaju da su klinički kriterijumi za upućivanje pacijenta u ARI/KOVID ambulantu: povišena tjelesna temperatura, kašalj, dispneja, kratkoća daha, opšta slabost, glavobolja, nagli gubitak mirisa ili ukusa ili promjena ukusa, rjeđe digestivni simptomi mučnina, povraćanje, proliv.

Uobičajen broj djece za ovo doba godine, sa temperaturom do 38, 39 stepeni, te dijarejom i povraćanjem, javlja se i u Dom zdravlja Bijeljina.

– Uzročnici su rotavirus ili adneovirus, mada moram da kažem da ima i salmonele i nekih drugih bakterija. Obično su u pitanju blaže kliničke slike koje prođu uz nadoknadu tečnosti, rehidraciju, higijensko-dijetetski režim, pojačavamo još higijenu i uključujemo probiotik. Savjet je da djeca ne treba da budu na rigoroznim dijetama – kaže Snežana Simić Perić, specijalista pedijatar i dječiji kardiolog.

Napominje da rijetko imaju potrebu da djecu upućuju na hospitalizaciju.

Bolest se uglavnom smiri nakon tri, četiri dana. Ipak, roditelji se uplaše jer djeca vrlo brzo izgube tečnost.

– U našim ćelijama, u dečijem uzrastu, do 75 odsto je voda i zato je osnovno da nadoknadimo tečnost, a zatim dodajemo i hranu. Ako dijete ne toleriše unos hrane na usta, onda moramo da uključimo infuzione rastvore. Roditelji se uplaše i zbog virusa korona, koji ima hiljadu lica i nikada niste sigurni da li je u pitanju kovid ili neka druga infekcija. Međutim, uzimanjem dobre anamneze mi možemo da trijažiramo sa velikom sigurnošću pacijenta – uvjerava Simić- Perić.
Bolest prljavih ruku

Doktori pojašnjavaju da je stomačni virus često bolest prljavih ruku; prenosi se preko vode, voća, povrća, čak i prljavih predmeta. Tegobe, kako kažu, nastaju oko 24 sata nakon izloženosti, a virus je otporan i može se zadržati u organizmu čak i 30-ak dana.

– Oboljelim od crijevnih infekcija se preporučuje da se obavezno jave ljekaru, jer uzročnici gastrointestinalnih infekcija mogu biti i bakterije. Generalno, bakterijske infekcije se manifestuju težom kliničkom slikom, težim opšim stanjem pacijenta, zahtijevaju terapiju antibioticima i veoma često su indikacija za hospitalizaciju – kaže načelnica Službe porodične medicine u Banjaluci, Kosana Stanetić.

Podsjeća da je najvažnija mjera u liječenju stomačnog virusa nadoknada tečnosti i elektolita. Tečnost je najbolje uzimati u obliku vode i čaja, a izbjegavati sokove. Za nadoknadu elektrolita najčešće se preporučuju već gotovi preparati, koji se mogu nabaviti u apotekama. Ovi rastvori se trebaju uzimati u malim gutljajima tokom cijelog dana. Tokom bolesti preporučuje se lagana ishrana: supe iz kesice, riža na vodi, banane, dvopek, nezaslađeni čaj. Treba izbjegavati masnu i tešku hranu i postepeno je uvoditi nakon ozdravljenja.

Najbolja prevencija za obolijevanje od ovog virusa, pojašnjava Stanetić, jeste jačanje vlastitog imuniteta, izbjegavanje kontakta s oboljelim osobama, održavanje lične higijene, posebno pranje ruku, adekvatno čuvanje i spremanje namirnica.

Vezane objave