U Sjevernoj Makedoniji od sutra će za ulaz u ugostiteljske objekte, na koncerte ili sportske događaje biti obavezna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu 19.Ukoliko planirate putovanje van zemlje, ne zaboravite da sa sobom ponesete polisu putnog osiguranja.

Prema odluci Vlade u Skoplju, zbog ubrzanog širenja virusa od 16. avgusta je zabranjen rad zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata, a za sjedenje u otvorenim dijelovima kafića, restorana i klubova stariji od 18 će biti potrebna potvrda o bar jednoj primljenoj dozi vakcine.

Ugostiteljske objekte će moći da posjećuju i sa potvrdom o preležanom kovidu, ali samo 45 nakon preležane bolesti, poslije čega će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji kao i svi ostali.

Ta obaveza će važiti za sve objekte koji primaju više od 30 gostiju, a ugostitelji su obavezani da organizuju redarsku službu koja će to kontrolisati.

Vlada je najavila pojačane kontrole kako bi se nove restriktivne antikovid mjere striktno poštovale, a predviđene su novčane kazne.

Za građane koji nemaju protvrdu ili imaju lažnu kazna je 250 evra, za pravno lice od 2.500 do 30.000 evra u zavisnosti od veličine objekta, a za odgovorno lice 1.500 evra.

Pored odlaska u kafiće, restorane ili noćne klubove, kovid sertifikat će biti neophodan i za sve vrste proslava, koje se mogu organizovati samo na otvorenom kao i za koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske događaje.

Rad noćnih klubova, diskoteka, barova i dalje je ograničen na 50 odsto kapaciteta otvorenih dijelova i mogu da prime najviše 1.000 posjetilaca, uz poštovanje postojećih antikovid protokola.

Vezane objave