BANjALUKA – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) večeras je u Banjaluci održao stranačku Konvenciju posvećenu narednim opštim izborima u BiH na kojoj je poručeno da ova partija i njeni kandidati idu u novu pobjedu za Republiku Srpsku.

Konvencija je održana na tvrđavi Kastel gdje su predstavljeni svi kandidati SNSD-a na opštim izborima.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a poručio je da je SNSD stranka koja se večeras okupila da bi dala zavjet ide u novu pobjedu za Republiku Srpsku.

“Mi hoćemo da Republika Srpska bude jaka, šta je loše u tome”, rekao je Dodik.

Rekao je da je Republika Srpska otadžbina svakome ko je voli, bez obzira gdje u svijetu se nalazio.

“Naše osnovne politike su bile u vezi sa našim identitetom, razvojem i mirnim životom ovdje. Ona nije bila usmjerena ni protiv koga, ona je usmjerena samo za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, potpredsjednik SDSD-a, rekla je da su jaka Republika Srpska, jake institucije, jake politike i jaki lideri ono što treba narodu.

“Sve naše pobjede su bile velike i snažne zato što su sve one bile za Republiku Srpsku”, rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da će pobijediti još jednom.

“Jer naša pobjeda znači izgradnju novih škola, vrtića, auto-puteva, novih mostova i svega onoga što naš narod želi”, rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da su škole, vrtići, bolnice, veće plate i penzije, pobjede SNSD-a.

Vlado Đajić, nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu Srpske u izbornoj jedinici tri, poručio je večeras na Konvenciji ove stranke na Kastelu, da je 2. oktobar događaj kojim “ispisujemo stranice istorije”.

“Postoje istorijski događaji kada pokazujemo karakter, odgovornost i patriotizam. To su događaji u kojima ispisujemo stranice istorije i biramo najbolji put za sebe i za svoju djecu, ove godine to je 2. oktobar”, rekao je Đajić.

Đajić je naglasio da je to dan kada će narod birati između “rada, znanja i nacionalnog ponosa”.

“SNSD se bori za ljude, slobodu i otpor onima koji žele da unište Republiku Srpsku”, dodao je Đajić.

Rusi trazili 56 viza za odlazak u UN,jos nisu dobili nijednu

NjUJORK, 2. septembra (Tanjug) – Rusija je zatražila 56 viza od Sjedinjenih država kako bi se omogućio ulazak u zemlju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i njegovoj delegaciji, koja planira da putuje u Njujork na godišnji skup svetskih lidera u UN ovog meseca (13-27. septembar), ali zasad nije dobila nijednu, javlja Rojters.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je naveo u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je situacija “alarmantna”, jer je Vašington tokom prethodnih meseci konstantno odbijao da izda vize brojnim ruskim delegacijama za događaje u okviru UN.

Portparol Stejt departmenta, međutim, odgovara da SAD vrlo ozbiljno smatraju svoje obaveze kao domaćin Ujedinjenih nacija i da su podaci o vizama poverljivi, tako da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve.

Prema dogovoru u UN iz 1947. godine, od SAD se uopšteno traži da dozvoli ulazak u UN stranim diplomatama, ali Vašington kaže da može da odbije vize kada su u pitanju određeni razlozi, kao što su “bezbednost, terorizam i strana politika”.

“Obradimo stotine viza svake godine za delegacije Ruske Federacije koje prisustvuju raznim događajima u UN”, rekao je portparol Stejt departmenta, dodajući da aplikacije treba da se podnesu što ranije, kako bi se omogućila pravovremena obrada.

“Ovo je veoma važno zbog ruskih nezakonitih akcija protiv naše ambasade u Moskvi, uključujući prinudno isključenje lokalnog osoblja, kao i osoblja iz trećih zemalja, što je jako oštetilo rad naše misije i naše kapacitete za obradu viza”, dodao je portparol.

Nebenzja kaže da su zahtevi za vize na vreme podneti američkoj ambasadi u Moskvi, a portparol generalnog sekretara UN nije odgovorio na zahtev za komentar.