Crnogorska policija oglasila se zvaničnim saopštenjem o dva misteriozna samoubistva koja su se dogodila u razmaku od par nedkelja – na istom mjestu na isti način. Prvo samoubistvo dogodilo se 27. jula kada je sa mosta na Tari u smrt skočila dvadesetogodišnja popularna TikTokerka iz Crne Gore M. G. A drugo prije nekoliko dana, nakon što je upravo na društvenoj mreži TikTok najavio, na isti i na istom mjestu sebi je život oduzeo trinaestogodišnji dječak iz okoline Pljevalja.

MUP je saopštio da ova dva samoubistva, prema do sada poznatim informacijama, nemaju nikakve veze sa nekom sektom, niti internet izazovom sa društvene mreže TikTok koju su obje osobe intenzivno koristile. Poznato je i da je V. T. (13) na ovoj mreži “pratio” M. G, ali i da je nakon njene smrti objavljivao njene fotografije i komentare da je ona “ljubav njegova najveća” i da “želi da ide kod nje u Raj”, piše Blic.– Do sada preduzete radnje u odnosu na dva tragična slučaja koja su se dogodila na području Pljevalja ne ukazuju na to da je u pitanju djelovanje sekte ili neki internet izazova. Policija vrši intenzivne provjere i u tom smjeru i javnost će o ishodu istrage biti blagovremno obavještena – saopštio je MUP.U saopštenju je istaknuto da, s obzirom na starost žrtava, Uprava policije postupa sa posebnom pažnjom i senzibilitetom.

– Službenici Uprave policije analiziraju sve raspoložive informacije koje su dostupne na društvenim mrežama a koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim samoubistvima i rade na identifikaciji koje stoje iza dva profila na društvenoj mreži – saopštio je MUP Crne Gore i dodao da će u sklopu svojih redovnih aktivnosti, a u cilju preventivnog delovanja, “policijski službenici i ubuduće preduzimati aktivnosti shodno raspoloživim podacima kako bi sa drugim nadležnim službama dali doprinos prevenciji suicida kod mladih”.
MUP apelovao na roditelje: Pratite šta rade djeca na društvenim mrežama

– Zaštita dobrobiti djece je obaveza cjelokupnog društva gdje i policija ima određenu ulogu te apelujemo na cjelokupnu društvenu zajednicu da posveti dužnu pažnju djeci i mladima kao i identifikovanju i rješavanju njihovih problema i izazova sa kojima se susreću u periodu odrastanja. Apelujemo na roditelje da povećaju nadzor nad načinom korišćenja interneta od strane njihove djece i da sve neobične i neprimjerene sadržaje i objave, poruke i slično ukoliko ih primijete prijave najbližoj policijskoj stanici.

Vezane objave