Zasad nepoznati muškarac pokušao je u ponedeljak 16-godišnju devojku “uvući” u automobil u tuzlanskom naselju Simin Han, a isto to ponovio je i juče. Policijskoj stanici Istok slučaj je uredno prijavljen, međutim, policija ni četiri dana nakon prvog pokušaja nije okvalifikovala krivično delo niti pronašla osumnjičenog.Hasan Hasanović, pripadnik Oružanih snaga BiH iz Tuzle, otac devojke, ispričao je za Faktor.ba kakav strah i torturu njegova porodica proživljava poslednjih dana.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak oko 16 sati, na pešačkom prelazu na oko 400 metara udaljenosti od njihove kuće, njegovoj ćerki je nepoznati muškarac automobilom preprečio put.

– Rekao joj je da uđe u auto i da će je on odvesti kući. Moja ćerka je odgojena tako da ne razgovara sa nepoznatim osobama, te je dete tu stalo u šoku. Iza njegovog automobila se stvorila kolona vozila, a on je otvorio vrata i drekom i vriskom je napao, vičući da ulazi u auto, sve popraćeno vulgarnim rečima – kazao je Hasan.

Kako nam je ispričao, ćerka je počela bežati i utrčala u prvo dvoriše na kojoj su bila otvorena vrata. Sve je, kako nam je ispričao, potrajalo oko dve minute, a muškarac se odvezao u pravcu Kalesije.

– Mi smo sutradan rano ujutro sve prijavili Policijskoj stanici Istok u ispostavi Slavinovići. Policijska patrola je došla kasnije nekad, dok sam bio na poslu, da uzme od deteta izjavu. Međutim, u kući su videli nargilu koju je moj sin kupio kao suvenir i su da smo mi problematična porodica. Nikad u životu niko od nas niko nije imao problema ni sa kim. Izmaltretirali su dete glupim pitanjima, a moja supruga je sve bila sa njom. Govorili su joj “Ti njega znaš, trebala bi reći ko je!” – kazao je šokirani otac, dodavši da je njegova ćerka policiji kazala da je prvi put videla tog čoveka. Ispričala im je i da on vozi starije auto, te da je u tom šoku uspela zapamtiti da je na vozilu oštećen desnji zadnji blatobran iznad točka.

Međutim, tu nije bio kraj traumama koje je njegova ćerka, ali i cijela porodica proživela.

– Juče oko podne u Siminom Hanu kod semafora, gde se nalaze pekara, frizerski salon i apoteka, gde sve vrvi od ljudi, isti taj automobil joj je opet preprečio put direktno pred trotoarom. Govorio joj je: “Hajde, mala, ulazi sad u auto”, sve popraćeno vulgarnim rečima. Dete je otrčalo u frizerski salon, a frizer koji se tu zatekao je takođe o svemu dao izjavu policiji. Rekao mi je da je toliko bila preplašena, da nije mogla progovoriti – kazao je zabrinuti otac.

Prema Hasanovim riječima, njegova ćerka je ovaj put zapamtila deo brojeva na registarskoj tablici, kao i marku vozila.

– Istog momenta sam otišao u policiju i policajci u stanici su stvarno bili ljubazni. Odmah su izašli na mesto događaja i obišli naselje, krug, ali ga nisu pronašli – kazao je Hasan.

Zabrinuti otac je jutros, kako nam je ispričao, ponovo otišao u policijsku stanicu, kako bi se raspitao o tome ima li kakvih novih informacija o slučaju.

– Šef smene mi je kazao da on ne može postupati “po onome što treba patrola kojoj je slučaj prijavljen”, što je smešno! Osim toga, rekao mi je i da ga to ne zanima, te da idem sam i tražim! Ponašao se kao da se radi o životinji, a ne o detetu. Meni je ranije u policiji rečeno da će izaći patrola, pa čak i policajci u civilu koji će ga tražiti. Sinoć je bila tu saobraćajna patrola, a kada sam ih pitao da li znaju za taj slučaj, rekli su mi da prvi put za to čuju. Izgubio sam poverenje i u policiju i u državu – kazao je razočarani otac.

U Policijskoj stanici Istok potvrdili su da je slučaj prijavlje.

– To je u proceduri. Delo nije kvalifikovano kao pokušaj otmice, ne znamo još ni koje je to krivično delo – rekao je šef smene.U Operativnom centru MUP TK su kazali da se ovaj slučaj ne nalazi u biltenu od utorka ili srede.

Nakon svega, Hasanović je odlučio da sam pokuša pronaći muškarca iz „renoa“, te je informacije o vozilu i vozaču objavio na svom „Fejsbuk“ profilu, nakon čega su mu se počeli javljati prijatelji i poznanici sa novim detaljima.

– Nakon statusa me nazvao momak koji živi u blizini. On je kazao da je taj čovek, kojeg sam opisao, sinoć oko 18 ili 19 časova zastajkivao ispred svake kapije i zavirivao u dvorišta. Takođe su mi rekli da su još neke devojčice, mlađe od moje ćerke, pre četiri do sedam dana doživele istu scenu, ali da to nije prijavljivano policiji – kaže Hasanović.

Uznemireni otac je rekao da je njegova ćerka preživela veliku traumu, da je strah ići u školu, te da je on odvozi i dovozi.

– Ona je odličan učenik i uzorno dete. Danas je u strahu otišla u školu, morao sam otići po nju. Koje god vozilo da prođe, ona se trza. Želim da se on što pre pronađe i da se ovo sve okonča – rekao je ovaj zabrinuti otac.

Vezane objave