Boračka organizacija Višegrad smatra da se hapšenjem Srba pravi svjestan pritisak kako na borce tako i na njihove porodice sa očiglednim ciljem da se zaplaše svi srpski borci koji su učestvovali u proteklom ratu kao i cjelokupna javnost Republike Srpske.

Iz ove organizacije navode da hapšenje dva srpska borca na području Višegrada i Novog Goražda zbog navodnih ratnih zločina pokazuje da SIPA očigledno ima razrađen sistem hapšenja Srba jer ne prođe ni sedam dana da neko od srpskih boraca ne bude uhapšen pod sumnjom da je počinio ratni zločin.

“Dok SIPA hapsi Srbe zbog navodnih zločina nad Bošnjacima u Goraždu do tada za srpske žrtve sa područja Goražda niko ne odgovara, što ponovo govori o selektivnoj pravdi pravosuđa BiH”, navedeno je u saopštenju Boračke organizacije Višegrad.

Oni podsjećaju su nad Srbima Goražda počinjeni brojni zločini, da su samo u selu Crkvine iz porodice Delić ubijena četiri brata i njihova sestra, i da za zločin nad pet ubijenih Delića još niko nije odgovarao.

Ističu da je isti slučaj i sa drugim srpskim civilima i vojnicima ubijenim na području Goražda tokom proteklog rata.

“Pitamo SIPU, Tužilaštvo i ostale pravosudne institucije BiH, da li su ove srpske žrtve zaslužile da se o njihovom stradanju sazna istina i kada će one doći na red? Podsjećamo da je na području Goražda samo 1992. godine ubijeno više od 300 srpskih civila i da za ove zločine gotovo niko nije odgovorao”, naveli su iz ove organizacije.

Boračka organizacija Višegrad pozvala je institucije Republike Srpske da pronađu načine i stanu u zaštitu uhapšenih srpskih boraca i njihovih porodica.

Pripadnici Sipe danas su na području Višegrada i Novog Goražda uhapsili dvije osobe osumnjičene za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1992. godine.