Blizu 150 migranata i večeras će prenoćiti pod vedrim nebom ispred Graničnog prelaza Maljevac, a sutra bi autobusima trebalo da budu prebačeni u novi prihvatni centar Bira u Bihaću.

Migranti koji se nalaze ispred GP Maljevac tokom dana su prikupljali drva kako bi naložili vatru ispred svojih šatora u kojim se nalaze deca i prespavali još jednu noć pod otvorenim nebom, prenosi portal Klix.ba.

Iako je prvobitno bilo planirano da migranti danas budu prebačeni u prihvatne centre u Bihaću i Velikoj Kladuši, oni će ipak sačekati da prihvatni centar Bira sutra otvori svoja vrata.Oni će, kako su kazali iz Granične policije BiH, autobusima biti prebačeni do Bihaća, nakon čega bi se omogućilo kretanje vozila na GP Maljevac.

Bezbednosna situacija za sada je pod kontrolom, a Granična policija BiH i policija Republike Hrvatske nisu preduzimale nikakve aktivnosti osim straže na dva punkta.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je izjavila da bi trebalo sazvati sednicu Veća za nacionalnu bezbednost Hrvatske zbog situacije na Graničnom prelazu Maljevac gde je više od 30 sati odvijanje saobraćaja u potpunosti obustavljeno.

Za sada nije poznato da li se migranti slažu s odlukom da budu prebačeni u Bihać s obzirom da su njihovo odredište evropske zemlje, a ne prihvatni centri u BiH.

Više od stotinu migranata sa hrvatske granice vraćeno u Sarajevo

Nakon višesatne drame tokom koje su migranti pokušali da se prebace u Hrvatsku, na Graničnom prelazu Maljevac je mirno, a tokom dana bi taj punkt mogao biti pušten u saobraćaj, prenose sarajevski mediji i dodaju da je više od stotinu migranata, koji su vozom i autobusom krenuli za Bihać vraćeno jutros u Sarajevo.

Kako je preneo sarajevski portal Klix oni koji su vozom i autobusom sinoć stigli na područje Unsko-sanskog kantona, odmah je vraćeno nazad, kao što su i najavili službenici MUP-a USK.

Vozom iz Sarajeva, koji je krenuo u sredu u 16 sati, za Bihać je krenulo 69 migranata, dok se autobusom na područje Unsko-sanskog kantona pokušalo da prebaci 57 migranata.

Svi oni su po dolasku, bez zadržavanja, prebačeni u jedan autobus i minibus ispraćeni su nazad, odnosno za novootvoreno prihvatilište za migrante kraj Sarajeva u kasarnu Ušivak.

Sigurnosna situacija u USK je pod kontrolom, kazali su za Klix.ba nadležni u ovom kantonu.

Iz Granične policije BiH su kazali da je noć kod GP Maljevac, gde se nalazi stotinak migranata, protekla mirno i da bi granični prelaz prema Hrvatskoj tokom dana mogao biti otvoren za saobraćaj.