Stotine letova danas je otkazano u Nemačkoj zbog jake zimske oluje na severu Evrope u kojoj je najmanje jedna osoba poginula. Šteta je prouzrokovana, a desetine hiljada domaćinstava izgubile su snagu zbog naleta vjetra uragana, navodi agencija.

U Nemačkoj, koja se zove Sabina, a drugde se zove Kiara, oluja se kreće od zapada ka istoku kontinenta dok udari na Britanska ostrva, napadne Francusku i širi se istočno na Poljsku.

U Švedskoj je jedan ubijen, a za drugim se traga nakon što se u nedjelju čamac prevrnuo na jezeru Svenljunga zbog jakog vjetra, saopćila je policija u ponedjeljak.

Meteorološke službe upozorile su na visoku razinu mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.

U Velikoj Britaniji, koja je ove zimske oluje najteže pogodila, vazdušni, železnički i morski saobraćaj bili su poremećeni obilnim kišama i naletima vetra većim od 130 km / h.

92.000 domaćinstava ostalo je bez struje i izlile su se reke i potoci.

Met Office zabilježio je nalet vjetra od 150 km / h u Aberdaronu, selu na sjeveru Velsa.

Desetine letova su otkazane ili kasne, a British Airvais je putnicima ponudio mogućnost odlaganja leta u nedelju. A Virgin Atlantic otkazala je nekoliko letova sa Heathrova, najvećeg aerodroma u zemlji.

Britanski mediji izveštavaju o čoveku čiji se automobil srušio na drvo i zarobio ga u vozilu duže od sat vremena. Tri osobe u škotskom Pertu lakše su povređene kada se srušio krov paba.

U Bridge Bridgeu u Škotskoj oluja je napravila ogromnu štetu, oduzevši veći deo zida.
U Sloveniji je drvo palo na vozača i ubilo ga

Jak vetar koji je od nedelje do ponedeljka pogodio severoistočni deo Slovenije stvara probleme u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom, a jedna osoba je poginula kada se drvo srušilo na automobil.

Kako je saopštila policija, je na putu Dravograd – Maribor pala drvo na vozača koji je vozio prema Mariboru i umro na mestu nesreće.

Njegov identitet se još uvek utvrđuje i put je zatvoren. Zbog jakog vetra uništena su mnoga stabla na brojnim mestima u tom delu zemlje.

Zbog jakog vetra jugozapadnog smera, koji na nekim mestima dostiže brzinu i do 100 kilometara na sat, Agencija za zaštitu životne sredine na celoj teritoriji Slovenije proglasila je narandžasti meteoalarm, drugim najvećim stepenom opasnosti od prirodnih katastrofa, ali očekuje se da će vetar oslabiti do večeri.

Vezane objave