Nakon odluke direktora Javnog preduzeća „Šume Srpske“ Riste Marića da blokira ugovore 13 kupaca koji su izvozili isporučivane drvne sortimente, oglasio se i vlasnik Preduzeća za pružanje usluga u šumarstvu, promet i preradu drveta „Omorika“ iz Višegrada Novak Savić.„S obzirom na to da smo mi i izvođači radova na ovom području i da su nam `Šume Srpske` u momentu potpisivanja ugovora dugovale blizu 400.000 KM, mi smo bili prinuđeni da između ostalog svoja potraživanja naplatimo putem drvnih sortimenata za koje ne interesovanje na domaćem tržištu. Jedan od načina naplate u tom momentu bila je i isporuka trupaca crnog bora. Moje preduzeće je dio trupaca crnog bora radi brže naplate moralo da proda eksternim kupcima, ali nismo time nijednog trenutka ugrozili poslovanje domaćih drvoprerađivača“, kaže Savić.

Savić dodaje da Preduzeće „Šume Srpske“ duguju „Omorici“ oko 250.000 KM.

„Ukoliko ostane na snazi blokada ugovora, mi ćemo biti prinuđeni da blokiramo žiro-račun „Šuma Srpske“ radi naplate naših potraživanja. Ako se zna da to javno preduzeće, odnosno Šumsko gazdinstvo `Panos` iz Višegrada ima na lageru 6.000 kubika crnog bora za koje nema interesovanja domaćih kupaca, onda se postavlja pitanje kako će se riješiti propadanje gazdinstva u Višegradu“, ističe Savić.

Direktor i vlasnik „Omorike“ najavljuje i druge mjere.

„S obzirom na to da mi zapošljavamo 50 radnika, ako ne namirimo svoja potraživanja nećemo dalje nastaviti sa radom, jer dalje vođenje i finansiranje proizvodnje nije moguće iz sopstvenih izvora“, naglašava Savić i dodaje da je to odluka uprave preduzeća.

Direktor “Šuma Srpske” Risto Marić blokirao je ugovore o isporuci drvnih sortimenata za 13 firmi iz: Foče, Čajniča, Sokoca, Han Pijeska i Višegrada.
BN televizija – R.T

Vezane objave