Policijski službenici Granične policije BiH, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara poduzimaju mjere i radnje lišenja slobode, pretresa objekata i pregleda osoba, te privremenog oduzimanja predmeta koji potiču iz počinjenja krivičnih djela. Aktivnosti policijskih službenika usmjerene su protiv organizirane kriminalne grupe koja je od januara do aprila 2019. godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće: Pakistana, Irana, Iraka i Sirije. Pripadnici GPBiH tokom provođenja akcije kodnog naziva „Marakan“ dokumentovali su više slučajeva krijumčarenja osoba s područja R. Srbije u BiH, te njihovo daljnje prebacivanje u zemlje Evropske Unije. Identificirano je 11 državljana koji su prokrijumčarili više od 140 migranata čime su stekli značajnu protupravnu imovinsku korist.

Povodom uspješne realizacije akcije direktor GPBiH Zoran Galić je istaknuo: „S povećanim pritiskom migranata na granicu pojačali smo i aktivnosti s ciljem otkrivanja kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem ljudi. U 2018. i 2019. godini pripadnici GPBiH evidentirali su 78 kaznenih djela „krijumčarenje ljudi“, te osam ”organiziranje skupine ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima” i realizirali niz akcija na presijecanju krijumčarenja migranata na dijelu tzv. balkanske krijumčarske rute (Taurus, OX, Centar). Uspješna realizacija akcije rezultat je profesionalizma i predanosti službenika Centralnog istražnog ureda, ali i drugih postrojbi GPBiH koje su u njoj sudjelovale: za nadzor i osmatranje, PGP Bijeljina, postrojba za podršku i kontrolu terenskih ureda Zapad, Sjeverozapad i Istok. I u ovoj akciji je značajna izuzetna suradnja GPBiH s Tužilaštvom i Sudom BiH. Podršku u realizaciji akcije pružili su: Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Služba za poslove sa strancima BiH, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona, projektni tim IPA 2017. i OSA BiH, kojima se ovom prilikom zahvaljujem.“

Obavljen je pretres 10 lokacija i lišeno slobode devet osoba koje će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predate Tužilaštvu BiH. Privremeno je oduzeto četiri putnička vozila, određena količina opojne droge i municije.

Vezane objave