Bivši komandant OVK i kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina, smatra da Aleksandar Vučić i Ivica Dačić treba da se izvine Albancima. Dačić: Izvinjenje samo ako ne dobiješ ručak u Zabeli. Haradinaj, koji je u kampanji uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, predsednika Srbije Vučića i potpredsednika vlade Dačića naziva “učenicima” Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja i dodaje da je izvinjenje “prva akcija” koju od njih očekuje.

Haradinaj je to u predizbornom za nemački “Dojče vele” na albanskom jeziku, upitan kako zamišlja susret sa Vučićem i Dačićem i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
Haradinaj preti Vučiću

Govoreći o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom, a što Priština odbija da realizuje, Haradinaj je da taj sporazum u tom delu nije moguće sprovesti.

Kao razlog je naveo to da je kosovski Ustavni sud saopštio da formiranje ZSO nije u duhu “kosovskog ustava”.
Haradinaj:Uzeću sve do Niša, hvala Nemačkoj

On stoga smatra da se Priština mora disciplinovati i, kako je rekao, implementirati ustav Kosova.

Upitan o vojsci Kosova, on je kazao da Priština ne trguje svojim ovlašćenjima i dodao da je formiranje oružanih snaga ustavno pravo Kosova.

ŠTA KAŽU VUČIĆ I DAČIĆ:

“Kome da se izvinimo? Haradinaju, kome je mesto u zatvoru, na dugogodišnjoj robiji. Za šta da se izvinimo? Za to što ne odustajemo od toga da predočimo celom svetu da on koji je učestvovao u zločinima mora da bude procesuiran i da završi iza rešetaka”, reagovao je Ivica Dačić.

Ili možda, kako je naveo, treba da se izvinimo za poruke Haradinaja da će, ukoliko premijer, da nastavi ono što je radio kao pripadnik terorističke OVK i da će “veliku Albaniju” da proširi do Niša.

“Možemo samo, kao zemlja koja poštuje prava zatvorenika, da mu se naknadno izvinimo, ukoliko ne bude imao redovne obroke u Zabeli ili u nekom od zatvora”, kazao je Dačić za “Sputnjik”.

Reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na konferenciji za medije, upitan da prokomentariše Haradinajevu izjavu, rekao: “Zašto da se izvinim. Nisam ja počinio zločine. On je činio zločine. On i njegovi ljudi su klali, ubijali, odsecali glave…”

“Čudan smisao za humor, ne znam o čemu govori čovek”, dodao je Vučić. Prema njegovim rečima svaki zločinac uvek sebe opravdava nečim što je tobože neko drugi radio, a taj drugi nema veze s tim.

“Bolje dane kažem šta mislim o tome jer ću onda svašta reći”, zaključio je Vučić.

Vezane objave