Koronavirus 3 1

S obzirom na povećanje broja zaraženih virusom u pojedinim opštinama u Srpskoj, definitivno moramo da razmišljamo o pooštravanju određenih mjera, je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Prema njegovim riječima, svako uvođenje novih mjera ili ublažavanje postojećih zavisi isključivo od epidemiološke situacije.

– Trenutna epidemiološka situacija nalaže pooštravanje trenutnih mjera. Međutim, moramo da imamo na umu da se situacija mijenja na dnevnoj bazi. U skladu s epidemiološkom situacijom, koja može ići ka boljem ili gorem, izdavaće se i određene preporuke. U određenim lokalnim zajednicima sigurno će biti pooštravanja određenih mjera – je on.renutno, najveći porast novozaraženih bilježe Kostajnica i , u kojima će biti urađenje analize.

– Još je rano govoriti o tome koje će mjere biti pooštrene, ali to može da bude skraćivanje radnog vremena za određene djelatnosti, zatvaranje pojedinih poslovnih subjekata, pojačana dezinfekcija, smanjen broj na javnom mjestu – objašnjava Zeljković i dodaje da o tome odlučuju krizni štabovi na lokalnom nivou u saradnju sa IJZ.

Jela Aćimović, epidemiolog u IJZ, dodaje da, prije svega, moramo krenuti od poštovanja mjera koje su na snazi.

– Neophodna je jača kontrola da li se te mjere poštuju – naglašava Aćimovićeva.
/srpskainfo.com

Vezane objave