Korona Ukc.png

Broj zaraženih virusom oko 20. decembra spustiće se na 700, pa i 500 dnevno u prosjeku, brojke će nastaviti da padaju, s tim da ćemo usporeniji pad.

ovo profesor Petar Kočović, koji pomoću svog matematičkog modela prognozira situaciju sa virusom.

Bez obzira na pojavu novog soja – omikrona, koji je sve bliži Srbiji, on ostaje pri svojoj posljednjoj prognozi da sljedećei, peti talas kovida 19 može početi tek poslije 15. januara 2022. godine.

Profesor Kočović kaže da talase ne po sojevima, ostavlja mogućnost da do 15. januara situacija može da se preokrene u lošem smjeru, ali se nada, ipak, da će brojke nastaviti da padaju.– Ne gledam to po sojevima. Do 15. januara bi trebalo ovo da pada lagano, što i pada. Sad će taj pad da bude usporeniji, ali će procentualno gledano da bude relativno dobar. Oko 15. januara bi trebalo da imamo između 70 i 100 potvrđenih slučajeva na dnevnom nivou, pa tek poslije bi mogao da krene peti talas – kaže prof. dr Kočović.

Primjećuje da je uprkos padu brojki, Srbija još prilično visoko kada je u pitanju procenat zaraze.

– Zarazniji smo više nego i u prvom i u drugom talasu. Ide to polako nadolje. Oko 20. decembra ćemo na nekih 700, pa i 500 dnevno. Biće možda neki dan i 1.000, ali će brojke uglavnom biti ispod. Međutim, još smo visoko da bismo mogli da kažemo da je sve mnogo bolje, iako jeste u odnosu na onih 8.000 koje smo imali – kaže prof. dr Kočović i podsjeća da epidemijska situacija u cijeloj Evropi ne valja, piše Telegraf.

Vezane objave