Booking.com

Tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nehrua Ganića zbog komandne odgovornosti za ratni zločin nad Srbima u selu Čemernu kod Ilijaša 1992. godine.

U napadu na selo Čemerno, izvršenom 10. juna 1992. godine, ubijeno je 30 Srba, među kojima neki hladnim oružjem na izuzetno svirep način, budući da je počinjeno i sakaćenje i odsecanje delova tela. U napadu su kuće i imovina u ovom selu opljačkani i zapaljeni, a u selo se nije vratio niko od povratnika.

Optužnica tereti Ganića da je u rata u kao komandant Teritorijalne odbrane (TO) Breza i nadređeni komandantima odreda TO Breza i Kakanj postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi znao za pripreme i izvršenje napada na selo Čemerno u opštini Ilijaš, nastanjeno uglavnom srpskim civilima, a plan i cilj napada je bio ubistvo svih Srba – vojnika i civila, i uništenje i paljenje imovine i objekata, što je rezultiralo progonom celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti sa ovog područja. Optužnica tereti Ganića da je u svojstvu komandanta propustio da preduzme mere kako bi sprečio zločin, kao i mere da se zločini procesuiraju i otkriju i kazne počinioci.

Ganić se tereti za krivično delo ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima i povrede zakona i običaja ratovanja.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 120 svedoka, među kojima su preživele žrtve ratnog zločina, kao i dva stručna veštaka uz prilaganje više od 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena Sudu na potvrđivanje.

Vezane objave