Đorđe Radmilović i Srđan Denda osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno dve godine i pet meseci zatvora zbog pokušaja otmice vlasnika kafića “NN” u Bileći Petra Bajčetića, koji je kasnije ubijen.U ovom slučaju zbog pomoći pri činjenju krivičnog dela bivši policajac Šarenac osuđen je na šest meseci zatvora, piše Glas Srpske.

Presude su izrečene na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su sva trojica zaključili sa Republičkim tužilaštvom. Radmilović je dobio godinu i četiri meseca zatvora, a Denda godinu i mesec.

U optužnici je navedeno da su sva trojica bili članovi zločinačkog udruženja koje je organizovao i njime rukovodio Miljan Vujović, kojem se na teret stavlja da je organizovao otmicu i ubistvo Bajčetića. Vujović je još uvek u bekstvu.

Pored pomenute trojke i Vujovića, u ovom slučaju optužen je i Gavrilo Bjelica i još jedna nepoznata osoba.Radmilović i Denda su 19. septembra prošle godine pokušali da otmu Bajčetića. Oni su u dogovoru sa Vujovićem, a zajedno sa Bjelicom i još jednim nepoznatim licem, isplanirali da otmu Bajčetića kada on naiđe putem od Bileće do Trebinja. Međutim, Bajčetić tog nije naišao tim putem. Vujović je ubrzo saznao gde se Bajčetić nalazi, te je izmenio plan.

S nepoznatom osobom otišao je u Bileću, gde su sačekali Bajčetića ispred njegove zgrade u ulici Alekse Šantića. Kad je izašao, Vujović i njegov pomagač su Bajčetića pokušali da uvuku u vozilo. Međutim, žrtva im se opirala, zbog čega je jedan od osumnjičenih ispalio hitac iz oružja i usmrtio Bajčetića. Napadači su tada pobegli “golfom 5”, koji su zapalili u blizini Bileće.

Bivšem policajcu Aleksi Šarencu je na teret stavljeno da je prikrio tragove zločina i pomogao učesnicima krivičnog dela. On je nakon zločina sakrio Vujovićev “audi A6” u naselju Bregovi kod Trebinja, gde je posle i pronađen.

Radmilović je ranije izjavio da je celi plan otmice osmislio Vujović, koji im je rekao da treba da otmu Bajčetića kako bi mu pokazali da znaju ko je naruči njegovo ubistvo, te da ga ispitaju ko je sve u to uključen. Plan je bio da uplaše Bajčetića. Celi plan otmice je navodno osmišljen u blizini napuštenih kuća Stojana Nosovića.

Motiv

Prema nezvaničnim informacijama, ubijeni Petar Bajčetić i organizator njegove otmice i likvidacije Miljan Vujović ranije su se sukobili u vezi sa licitacijom jednog u Gacku. Đorđe Radmilović je tokom istrage ispričao policiji da je nakon tog sukoba čuo da je Bajčetić naručio likvidaciju Vujovića zbog sumnje da mu je on zapalio vozilo.

– Vujović je za to saznao i isplanirao njegovu otmicu kako bi ga zaplašio. Nisam znao da će Bajčetić biti ubijen – rekao je Radmilović.

Vezane objave