Optuženi ratni zločinac Naser Orić održao je javni govor učesnicima bošnjačkog “Marša mira” u kojem stravične zločine nad Srbima iz srednjeg Podrinja naziva – podvizima.Skandalozno obraćanje ratnog komandanta tzv. Armije BiH učesnicima višednevnog pešačenja koje se, inače, već tradicionalno održava u čast bošnjačkim žrtvama iz Srebrenice, održano je proteklog vikenda u Nezuku kod Sapne.

Iako se protiv Orića pred Sudom BiH već godinu i po dana vodi proces zbog optužbi da je lično zverski ubijao zarobljene srpske civile i vojnike u okolini Srebrenice, optuženog zločinca to nije sprečilo da održi zapaljivi govor pred stotina svojih pristalica i učesnika marša.

– Vi, koji ste mlađi, samo znate za 1995. godinu i samo znate da nas je četnik napao i ubio. Nije četnik ubio naoružanog borca. Četnik je ubio trinaestogodišnjake, vaše vršnjake, silovao žene i majke. Četnici su nikakvi ratnici. Kakvi smo mi bili ratnici najbolje pokazuju njihove stranice na elektronskim medijima, gde upravo oni govore o našim podvizima. Svaka reč o ratniku iz Podrinja je suvišna – govorio je Orić sa bine koja je bila ukrašena ratnim zastavama tzv. Armije BiH.Sama činjenica da se optuženik za najteže ratne zločine umesto u pritvoru i dalje nalazi na slobodi te da, pritom, održava javne govore u kojima otvoreno hvali svoja zlodela, izazvala je veliko ogorčenje kod predstavnika srpskih žrtva i boračkih udruženja.

Licemerje pravosuđa BiH

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović za „Euroblic” ističe da bi, kao prvo, u bilo kojoj normalnoj pravnoj državi bilo nemoguće da se optuženi za najsvirepije zločine brani sa slobode.

– Ne samo da je Sud BiH svojevremeno odbio da Oriću odredi pritvor do okončanja procesa koji se vodi protiv njega, već mu sada očigledno toleriše i javne nastupe u kojima se hvali počinjenim zlodelima. Svima nam je jasno da je pravosuđe BiH još davno dotaklo dno, ali ovakav bezobrazluk i licemerje sigurno su nezapamćeni u svetskoj praksi – kaže Mitrović.

Član Skupštine Boračke organizacije RS Mihajlo Parađina podseća da su Sud i Tužilaštvo BiH nedavno dobili ozbiljne dokaze da je regularnost celog postupka koji se vodi protiv bošnjačkog ratnog komandanta Srebrenice dovedena u pitanje zbog brojnih pritisaka na svedoke.

– Umesto da se Oriću odmah odredi pritvor do okončanja suđenja, kako bi se sprečilo dalje ugrožavanje pravde i svedoka, izgleda da je sada dozvoljeno da drži i ratnohuškačke govore po mitinzima. Celi sudski postupak protiv Nasera Orića od samog početka podseća na farsu, tako da je ovo samo još jedan u nizu dokaza da je pravosuđe BiH izrazito pristrasno i blagonaklono prema onima koji su počinili zločine nad Srbima – zaključuje Parađina.

Huškač Dudaković

Slučaj Nasera Orića, koji uprkos tome što se nalazi na optuženičkoj klupi ima vremena da drži zapaljive javne govore, nije i jedini primer blagonaklonog odnosa pravosuđa BiH prema osumnjičenim i optuženim za zločine nad Srbima.

„EuroBlic” je, podsećamo, krajem maja objavio delove huškačkog govora Atifa Dudakovića sa tribine u Konjicu, gde je taj penzionisani bošnjački general okupljenima poručio da „rat još nije završen”.

Istraga protiv Atifa Dudakovića u Tužilaštvu BiH vodi se već duže od 11 godina.

Vezane objave