Službenici Jedinice granične policije Izačić 20.5.2017. godine spriječili su krijumčarenje osam državljana afroazijskog porijekla koji su pokušali ilegalno prijeći državnu granicu i preko naše teritorije namjeravali otići u zemlje Evropske unije.
Otkriveni su u mjestu Vikići na području Bihaća. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje osoba“, lišen je slobode R.N. (1979.), državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega Tužilaštvu bit će dostavljen izvještaj zbog krivičnog djela „krijumčarenje osoba“. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima JGP Izačić izjavili su da dolaze iz Afganistana, Šri Lanke i Pakistana. Predati su Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.
Tokom ove godine zabilježen je povećan broj ilegalnih prelazaka državne granice. Direktor Granične policije Zoran Galić ističe da je za tri mjeseca 2017. u ilegalnom prelasku državne granice otkrivena 81 osoba, što je više za 40 ili 97,56% u odnosu na isti period 2016. Od ukupnog broja otkrivenih osoba, 79 je otkriveno prilikom ilegalnog ulaska u BiH, dok su prilikom ilegalnog izlaska iz BiH otkrivene dvije osobe. Na graničnim prijelazima otkriveno je 36, a van njih 45 osoba.
„U ilegalnom prelasku najviše je otkriveno državljana Pakistana 35, Sirije 10, nosilaca putne isprave s oznakom Kosovo deset, BiH šest, Afganistana pet, četiri, Iraka tri, Alžira dva, Indije dva, jedna bez državljanstva i po jedan državljanin Irana, Turske i Palestine“, kaže direktor Galić dodavši da GPBiH poduzima niz preventivnih, odnosno represivnih mjera i radnji u cilju suzbijanja ileganih migracija preko teritorije BiH.

Vezane objave