Napad štucanja je neprijatna pojava koju niko ne voli, pogotovo ako se javi bez ikakvog razloga

Ova nelagodnost neke može da muči čak i duže od pola sata, pa najčešće pokušavaju da dugim gutljajima vode prekinu ovo stanje. Dešava se, međutim, da ni to ne pomaže, ali smo pronašli još neke trikove koji bi mogli da vam pomognu u toj situaciji.

1. Pritisnite dlan jedne ruke palcem druge ruke što jače ili jagodicu levog palca pritisnite što jače prstima druge ruke. Neprijatan osećaj i bol deluju na nervni sistem, što može zaustaviti štucanje.

2. Stavite prste u uši i držite 20 do 30 sekundi ili pritisnite mekano područje iza ušne školjke, malo ispod baze lobanje. To će poslati opuštajući signal kroz živac koji se proteže do dijafragme.

3. Ako pak začepite uši ili stavite prste na živac iza uveta i pijete vodu pomoću slamčice, rezultat će biti bolji.

4. Isplazite jezik i lagano dišite. Ma koliko vam je smešno, i to može da pomogne da se zaustavi grčenje dijafragme.

5. Čašu s vodom prekrijte tankom maramicom i pijte vodu preko nje. Moraćete da se napregnete da biste otpili koji gutljaj, a to će opustiti mišiće dijafragme.

6. Pomešajte kašičicu šećera i meda, stavite u usta i progutajte s vodom.

7. Iseckajte limun i grickajte ga. Kiselina izaziva određene kontrakcije u ustima i jednjaku, što može da pomogne u smirivanju štucanja.

8. Pokušajte namerno da podrignete. To bi trebalo da pomogne da se oslobodi višak vazduha iz želuca, ako je u tome problem zbog kojeg štucate.
Ako niste znali…

* Štucanje se javlja kada dijafragma, tanak mišić koji odvaja grudi od stomaka počne brzo da se grči bez obzira na to da li vi u tom trenutku udišete vazduh ili ne.
* Dok su još u stomaku, bebe često dobijaju štucavicu i to obično pred kraj trudnoće. U zamenu za šutiranje, štucanje nerođene bebe takođe može da probudi mamu usred noći.

Vezane objave