Img 20200124 135520

Za sada nepoznata osoba ili više njih oskrnavila je nekoliko nadgrobnih spomenika i grobnih mjesta na katoličkom groblju Veresika koje se nalazi u tuzlanskom prigradskom naselju Tetima.
Glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić za Klix.ba je potvrdila da je slučaj prijavljen jučer u 15:20 sati.

“Uviđaj su izvršili služenici Policijske stanice Istok i oni poduzimaju radnje vezano za pronalazak osumnjičenih. O događaju je obavješten i tužilac koji je slučaj okvalifikovao kao oštećenje tuđe stvari”, kazala nam je Kapidžić.

Prema riječima uznemirenih mještana, vandali su oštetili nadgrobne spomenike, polupali saksije, bacili svijeće, ali i otvorili grobna mjesta.Ovaj čin najoštrije su osudili iz Franjevačkog samostana “Svetih apostola Petra i Pavla u Tuzli”, iz kojeg su istaknuli da su mještani Tetime uznemireni.

“Riječ je rubnom naselju naše župe u kojem uglavnom žive starije osobe. Naravno, ovo je unijelo priličnu dozu nemira među mještane. Žao mi je zbog ovog nemilog događaja, a ujedno zahvaljuem policiji koja je korektno uradila svoj posao i nadam se da će vrlo brzo pronaći počinitelje ovog gnusnog čina koji je sve nas u tuzlanskom kraju uznemirio na najintimniji način jer je riječ o mjestu gdje počivaju naši najmiliji koji ni mrtvi ne mogu ostati u miru”, rekao je za Klix.ba gvardijan Franjevačkog samostana “Svetih apostola Petra i Pavla” u Tuzli fra Željko Nikolić.

Nažalost, ovo nije prvi put da se tuzlansko katoličko groblje Veresika nađe na meti vandala