Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat ‘prEUzmi inicijativu’ u okviru kojeg se u lokalnim zajednicama širom BiH održavaju javne debate o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.
Osma javna debata u okviru ovog projekta održat će se u Čajniču, u Domu kulture ‘Filip Višnjić’ (Petra I Karađorđevića 66), u srijedu, 17. jula 2019. godine početkom u 11:45 sati.

Domaćin debate će biti šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, kojem će se pridružiti Reinout Vos, holandski ambasador u BiH i Martin Kačo, slovački ambasador u BiH, te renomirani stučnjaci iz regiona.

Izjave za medije planirane su u 11:30 sati, a novinarskim ekipama bit će omogućeno da zabilježe otvaranje debate te uvodne riječi ambasadora.
Na događaju se očekuje prisustvo više od 100 poduzetnika, privrednika, organizacija civilnog društva, mladih te drugih predstavnika lokalne zajednice. Oni će imati priliku i da posjete informativno-edukativni sajam na kojem će izlagati predstavnici projekata koje finansira EU, a koji izravno doprinose ekonomskom i odživom razvoju lokalnih zajednica.