U svom istupu, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, iznio je neistinite tvrdnje kojima obmanjuje javnost u cilju nanošenja štete instituciji Tužiteljstva BiH, saopćeno je danas iz ove institucije.

Iako je Tužiteljstvo u protekle tri godine (2014., 2015., 2016.), za kaznena djela iz svoje nadležnosti, među kojima i za najteže oblike kaznenih djela, ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, financijski kriminal, porezne utaje, terorizam i druga kaznena djela podiglo 580 optužnica protiv 1276 osoba, ministar Mektić u istupu u medijima je izjavio da je „Tužilaštvo za protekle tri godine, podiglo 35 optužnica“, navode iz Tužilaštva BiH. Saopćenje objavljujemo u cjelosti.

”Javnost treba znati da su i pored svih poteškoća u 2016. godini, podignute 194 optužnice protiv 375 osoba, ostvarena norma u Tužiteljstvu za 2016. godinu je 138,97 %, a procenat osuđujućih presuda 85,5 %. Detaljne informacije o radu institucije, v.d. glavna tužiteljica, uskoro će prezentirati na sjednici VSTV BiH.

Iznesenim tvrdnjama nanesena je šteta ugledu institucije Tužiteljstva BiH, koje je nositelj mnogih aktivnosti u borbi protiv najtežih oblika kaznenih djela, te ovu informaciju proslijeđujemo i VSTV na upoznavanje.

Ovaj istup ministra Mektića, samo jedan je od javnih istupa, u kojima iznosi netočne podatke o instituciji Tužiteljstva i vršiteljici dužnosti glavne tužiteljice Gordani Tadić, koju neosnovano dovodi u vezu sa drugim nositeljima pravosudnih funkcija. Svojim nedavnim istupom ministar Mektić je izravno ugrozio sigurnost v.d. glavne tužiteljice, o čemu je upoznato i rukovodstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

S obzirom na to da se ministar Mektić u svom istupu, poziva na određenu „informacije o stanju u pravosuđu“, koju treba razmatrati Parlmentarna skupština BiH, Tužiteljstvo ističe da se radi o obmanjujućim informacijama i da izneseni navodi nisu točni, te da je tužiteljstvo otvoreno prema svim institucijama zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti, radi pružanja točnih i istinitih podataka.

Tužiteljstvo BiH, uprkos svim pritiscima, nastavlja intenzivno raditi u interesu vladavine prava i svih građana BiH”,

Vezane objave