Otkriven gama soj virusa korona u BiH

322
Booking.com

U Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, na uzorku koji je uzet od jednog stranog državljanina koji boravi u BiH, tačnije u Hercegovini, otkriven je gama soj virusa korona. Radi se o tzv. brazilskom soju, a prema riječima magistra biologije i genetike Šejle Goletić uzorak je uzet 5. jula u saradnji sa Zavodom za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku bolnice Mostar, prenosi Faktor.

– S obzirom da se radi o stranom državljaninu, postavlja se pitanje efikasnosti sistema nadzora. Naime, u ovakvoj situaciji logično je postaviti pitanje na koji su ti ljudi prvo napustili vlastitu državu, a zatim ušli u BiH, jer virus sigurno nisu ‘pokupili’ u BiH – pita Goletić.

Kaže kako je gama soj prvi put otkriven u Japanu kod državljanina Brazila.– Za gama soj je, pored ostalog, karakteristično da je imunoinvazivan, odnosno da je u stanju lakše zaobići imunitet nastao prirodnom infekcijom ili vakcinacijom. Naravno, to ne znači da oni koji su se vakcinisali protiv COVID-19 zaštitu, jer vakcine i dalje predstavljaju najbolju i najefikasniju zaštitu koja će zasigurno umnogome ublažiti simptome – navela je Goletić.

Goletić navodi da je Brazil imao prilično komplikovanu epidemiološku situaciju, ističući da je kod nas riječ o samo jednom slučaju te se nada da će na tome i ostati.

Dodaje kako je u Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja na 24 reprezentativna uzorka, koja su uzeta sa područja Hercegovine, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, utvrđena cirkulacija delta soja kod domaćeg stanovništva, ali i među stranim državljanima.

Podsjetimo, početkom jula u detektovani su prvi slučajevi delta soj virusa korona.

Vezane objave