Korona Karantin Federacija Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je da je u pripremi novi karantin za osobe oboljele od virusa korona. Upravo sada idem iz budućeg karantina kojeg smo obišli ministri Nihada Glamoč, Anis Krivić i ja. Riječ je o karantinu u Željezničkom školskom centru u Buća Potoku – kazao je Nenadić za Avaz.

Ovo je rekao za Avaz nakon što je jutros direktorka KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović pozvala Nenadića da otvori nove karantine.

– U 10 sati je zakazana vanredna sjednica Vlade KS i Kriznog štaba gdje ću zatražiti da nadležna inspekcija izvrši kontrolu o pitanju karantina. Ova vlada je za potrebe zdravstva osigurala i uložila jako puno te do kraja godine osigurala svu neophodnu zaštitnu medicinsku opremu – istakao je Nenadić.

Dodao je i to kako je federalni ministar izdao naredbu o tome da sve javno-zdravstvene ustanove stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, a Skupština KS je naložila stavljanje u funkciju, i to odmah, Infektivnu kliniku na KCUS-u.– Ostaje nejasno šta je urađeno u smislu ispunjenja zaključka Skupštine KS da se Infektivna klinika stavi u funkciju karantina – istakao je Nenadić.

Izetbegović je pozvala premijera i da izvrši mobilizaciju zdravstvenih radnika iz svih ustanova zdravstva u Kantonu Sarajevo i da se stvore uslovi za savladavanje vanrednog stanja u zdravstvu.

Nenadić je rekao da je Vlada KS odobrila u nekoliko navrata do sada više od 300 zdravstvenih novih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u KS te je osigurala neophodna sredstva i opremu.