Projekcijom filma “Naših 15 godina” večeras je na Palama otvoren Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma i ekologije “Jahorina film festival” tokom kojeg će biti prikazano 52 filma iz 20 zemalja.

Direktor ovog festivala Mirko Despić rekao je novinarima da je za 15. festival bilo prijavljeno više od 800 filmova u četiri festivalske kategorije.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

– U konkurenciju za nagrade odabrana su 52 filma, od toga 31 dokumentarni, 12 kratkih, četiri studentska i pet eksperimentalnih filmova. Kao i uvijek, na festivalu biće prikazani najbolji svjetski dokumentarni i kratki igrani filmovi iz prethodne godine, među kojima će se tradicionalno naći mnogi naslovi prikazani na najvećim svjetskim festivalima i dobitnici najprestižnijih nagrada – istakao je on.

Despić navodi da je poruka “Jahorina film festivala” bila da posebno njeguje eksperimentalne i studentske filmove jer njih rade mladi ljudi, a time se u suštini uči zanat.

On kaže da su od samog početka namjeravali da Festival promovišu učešćem vrlo važnih ljudi iz kulturnog i društvenog života, što su i postigli, a za 15 godina festival je puno sazrio.

Profesor sa Akademije umjetnosti iz Banjaluke i predsjednik žirija Luka Kecman čestitao je organizatorima jer su za 15 godina postigli izuzetan uspjeh.

On naglašava da “Jahorina film festival” dugo traje i za njega se itekako zna u svijetu.

-Nama sa Akademije umjetnosti je drago što je veliki broj studenata, bivših i sadašnjih, prošlo kroz ovaj festival jer imaju priliku da se ogledaju sa izuzetnim stvaraocima iz cijelog svijeta – ističe Kecman.

Kecman objašnjava da je “Jahorina film festival” specifičan po tome što njeguje dokumentarni, dokumentarni TV film, kratki igrani film, turistički, ekološki, studentski i niz kategorija koji se izgube na ostalim festivalima.

Član žirija Dragomir Zupanc rekao da ovakav festival “nema promašaja” jer je svaki film izabran promišljeno i sa nekim kriterijumom.

– Oni koji vode festival od početka su željeli da prikažu samo ono što je dobro i što zaslužuje pažnju publike. `Jahorina film festival` ima dobar izbor i selekciju, i to obavezuje i žiri da se uzdigne i izabere najbolji – istekao je Zupanc.

Dugogodišnji učesnik Festivala Nebojša Ilić iz Srbije kaže da je čast i privilegija biti na Palama, te da je do sada predstavio 14 autorskih filmova i jedno režiranje.

Svjetsku premijeru na 15. “Jahorina film festivalu” u domaćem takmičarskom programu imaće film nagrađivanog reditelja iz BiH Denisa Bojića “Neki novi Brodvej” koji govorio o svojevrsnom podvigu šest osoba sa Daunovim sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima jugoistočne Evrope.

U takmičarskom programu festivala biće prikazan film “Ognjilo” Vladimira Perovića, duboko intiman film o čovjeku koji u surovom kraškom okruženju živi zastarjelim životom gorštaka.

Nakon svjetske premijere na Mumbai internacionalnom film festivalu, biće prikazan film “Od Durbana do sutra”, koji potpisuje indijski reditelj Dylan Mohan Gray.

Mladi reditelj iz BiH Stefan Tomić na festivalu će se predstaviti filmom “Kuća ima rogove”.

Pokrovitelji “Jahorina film festivala” su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Olimpijski centar “Jahorina”.

Prijatelji festivala su Turistička organizacija “Jahorina”, Ski centar Ravna planina, Art sipozijum Jahorina, Kulturni centar Pale, hotel “Damis”, hotel “DŽet set” i cvjećara “Gardenija”.

Medijski sponzori su RTRS, Novinska agencija SRNA, TVIS, BHT 1.

Zatvaranje festivala je u subotu, 25. septembra, u 12.00 časova u hotelu “Damis” na Palama, kada će biti uručene festivalske nagrade.