UŽICE – Međunarodni festival dečjeg folklora „Licidersko srce“ održava se po 14. put. Ova manifestacija zvanično je otvorena defileom učesnika ulicama grada na Đetinji, a opštine domaćini biće i Zlatibor i Višegrad.

Festival je okupio 25 folklornih grupa iz ukupno 11 zemalja. Uglavnom su deca iz zemalja Balkana, ali ima gostiju i iz severne Evrope i Centralne Amerike.

„Bili smo i 2018. godine, a sada smo ponovo tu, jer se u Užicu održava veoma lep festival. je, samo po sebi, mali, ali lep grad“, rekla je Lara Pecolaj iz Slovenije.Organizatori festivala, KUD Era, nedavno je proslavilo dve decenije postojanja, a upravo „Licidersko srce“ vide kao svoj najveći uspeh ostvaren za to vreme.

„Ovaj festival je naše čedo koje poraslo, s obzirom da puni 14 godina. Učestvovaće oko 1000 dece iz 11 zemalja. Uživaćemo u njihovim nastupima i predstavljanju tradicija svojih zemalja, a na nama je da im prenesemo najbolju moguću sliku Srbije“, rekla je Ivana Cvetković iz KUD Era.

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće pet dana, a istaknuta je težnja da se to vreme iskoristi kako bi se upoznali na najbolji mogući način.

„Posebno smo osmislili sadržaje koji će podrazumevati interakciju među decom, gde će jedni druge učiti igrama iz svojih zemalja. Kroz različite igre, namenjene pre svega najmlađima, potrudićemo se da festivala upoznaju naš grad“, dodaje Ivana.

Posebno obeležje „Liciderskog srca“ je i humanitarna akcija, preko koje se, prodajom suvenira, obezbeđuje koji će, ove godine, biti usmeren učenicima užičke škole „Miodrag V. Matić“.

Vezane objave