Poznato po pećini koja ima najveći ulaz na Balkanu, selo Potpeć i ove godine našlo se na mapi domaćih turista. Udaljeno je 14 kilometara od centra Užica i vrlo često ga obilaze i putnici koji krenu da svoj odmor provedu na Zlatiboru ili Crnoj Gori. Put vas prvo vodi kroz živopisnu Zlakusu, nadaleko čuvenu po vrsnim grnčarima, nakon čega stižete u zelenelom ušuškanu Potpeć. Nalazi se na obalama reke Petnice koja izvire upravo iz pećine.- To je reka ponornica koja izlazi iz pećine i teče kroz selo, da bi se na kraju ulila u Đetinju. Celim svojim tokom stvara živopisne pejzaže, fenomenalne za odmor u vrelim letnjim danima. Njen huk vas opušta i smiruje. Oduvek je bila izvor života u ovim krajevima iako je dugačka nepuna dva kilometra. Bogata ribom predstavljala je jedini spas našem narodu koji se za vladavine Turaka od neprijatelja krio u Potpećkoj pećini – rekla je Ana Lazaraveć iz Užica koja vikende, kako kaže, najradije provodi upravo u ovom selu.U gornjem toku reke Petnice javljaju se specifične kaskade, na početku male, tek nakon nekoliko stotina metara one prerastaju u lepe vodopade. Najveći je visok oko osam metara. Nadaleko je poznata kao izuzetno čista i bogata ribom, tako da je na njenim obalama već decenijama načičkano nekoliko ribnjaka.

– Već decinijama unazad ovde postoje ribnjaci, a ja sam nastavila porodičnu tradicuju, kao i moji rođaci. Reka Petnica jako je pogodna za uzgoj ribe, zbog njene temeparture koja se čak i u zimskim mesecima kreće između osam i dvanaest stepeni. Nikada ne ledi i to je jako važno za opstanak ribe. Iako na Petnici ima čak šesnaest ribnjaka, posla ima za sve nas. Da bi riba bila dobra i kvalitena mora redovno i kvalitetno da se hrani, a o higijeni i čistoći bazena mora da se vodi računa svih 12 meseci u godini – kaže Milica.
UžiceAko je suditi po pupunjenosti i nemogućnosti da ovde pronađate parking mesto svi ribnjaci rade odlično, a domaćini su ne želeći da veliki potencijal propada otvorili i svoje restorane u kojima se tokom sezone traži mesto više.

Selo Potpeć svakako je najposećenije u posta, pa se na većini ribnjaka čeka red i unapred zakazuju termini, kako kupci kućama ne bi otišli praznih ruku.- Za Nikoljdan je ubedljivo najveća potražnja i vrlo često svi ribnjaci tada ostanu pusti. Koliko god da je ima, sve se proda. Ljudi iz svih obližnjih gradova i opština, ovde naručuju, ali imamo kupce i iz Beograda i Novog Sada. Dobar glas se čuje – rekla je kroz osmeh Milica.

(Kurir.rs/RINA)

Vezane objave