Poslanici skupštine samoproglašenog Kosova izglasali su nepoverenje vladi Ise Mustafe. Slede izbori u roku od 45 dana. Izbori najverovatnije 11. juna ili 18. juna. Za nepoverenje vladi glasalo je 78 poslanika od ukupno 120, dok je 34 bilo protiv, a troje uzdržano.

Odlučujuci glasovi bili su glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) na čijem je čelu predsednik Skupštine Kadri Veselji, dok su protiv pada Vlade bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe.

Za nepoverenje vladi Ise Mustafe glasali su i poslanici Srpske liste i drugih manjinskih zajednica.

Vanredni izbori se ne mogu održati ranije od 30 niti kasnije od 45 dana.

U Prištini se očekuje da predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači sutra potpiše ukaz o zakazivanju prevremenih poslaničkih izbora koji će najverovatnije biti 11. juna ili 18. juna.

Tokom višečasovne rasprave u Skupštini, dve vladajuće stranke su uglavnom optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije, kao i za ranije koruptivne afere, dok je opozicija vladajuće stranke optužila da im je cilj “samo fotelja”.

Na kraju rasprave, premijer Isa Mustafa je rekao da treba da se poštuje parlamentarna demokratija i da Kosovo treba da postupi po volji građana i skupštine, dok je inicijator zahteva za pad vlade Fatmir Ljimaj je da je današnja diskusija dokazala da je vreme za kraj trenutne vlade.

Na osnovu kosovskog ustava, nakon današnjeg izglasavanja nepoverenja vladi, vlada se smatra u ostavci, a predsednik zemlje raspušta Skupštinu, nakon čega predsednik raspisuje vanredne izbore najkasnije 10 dana od dana raspuštanja, a posle konsultacija sa liderima partija o datumu.

Vanredna sednica kosovskog parlamenta na kojoj se glasalo o poverenju vladi počela je nešto pre 10 sati, a glavni kamen spoticanja je demarkacija s Crnom Gorom.

za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja kao i 12 poslanika iz redova partija na vlasti.

Prema informacijama kojima raspolaže agencija Beta, predsedništvo i poslanička grupa DPK odlučili su da podrže zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, ukoliko Demokratski savez Kosova ne bude prihvatio zahtev da se pitanje demarkacije uvrsti na dnevni red današnje sednice pre razmatranja zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi.Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je ranije u telefonskom razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Brajanom Jiom ocenio da ima zastoja u odlučivanju o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, ali i o saglasnosti oko demarkacije sa Crnom Gorom.Teritoriju od Crne Gore deli prostor dug 80 kilometara.

Razgovori o demarkaciji traju od 2011. godine. Prethodno su kosovske vlasti završile demarkaciju granica s Makedonijom i Albanijom.
Veterani OVK: Branićemo planine krvlju

Kako je ranije rekao predsednik tzv. nezavisnog Kosova, Hašim Tači, proces režima putovanja građana Kosova u EU ne može liberalizovati bez demarkacije s Crnom Gorom.

SAD su do sada nekoliko puta kosovskom zvaničnicima stavili do znanja da očekuju od vlasti da se na dnevni red današnje sednice uvrsti i pitanje demarkacije, kao i da o tome treba da se odlučuje pre nego što se bude raspravljalo o zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je na početku skupštinske sednice da je predlog za izglasavanje nepoverenja vladi “politički, bez argumenta i da za cilj ima sakrivanje ranijih koruptivnih afera”.
Hapse Kurtija?

Bivši lider ultradesničarskog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji prisustvuje sednici kosovskog parlamenta, mogao bi biti uhapšen danas na osnovu poternice koja je za njim raspisana, objavio je portal albeu.com. Portparol kosovske policije Bajram Krasnići, rekao je da će policija proceniti da li je ovo trenutak za njegovo hapšenje s obzirom na to da je u toku skupštinsko zasedanje. Za Kurtijem je izdata poternica zbog neodzivanja i neprisustvovanja pretresu u vezi sa suzavcem koji je u više navrata bio bačen u kosovskom parlamentu za šta je, kako se navodi, pored Kurtija osumnjičeno još dvoje članova tog pokreta.

“Peticija ima za cilj destabilizaciju zemlje i cilj je sakrivanje koruptivnih afera od ranije. Mi imamo najviše uspeha u borbi protiv ekstremizma, migracije i korupcije. Ova vlada je sprovela mnoge reforme, nasledili smo dugove od ranije ali smo ispunili obaveze i povećali budžet, otpisali smo dugove i ostvarili budžetsku stabilnost. To govori o kredibilitetu ove vlade”, rekao je Mustafa, prenosi RTK 2.

Šefica poslaničke grupe Inicijativa za Kosovo Valjdeta Bajrami rekla je, obrazlažući predlog da se vladi u Prištini izglasa nepoverenje, da ona nije ispunila mnoge stvari, da je potpisala štetne sporazume u Briselu, te pristala na loš sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kako je kazala, glasanje o nepoverenju je jedina opcija, a prevremeni izbori jedini izlaz u ovom trenutku.

U skupštinskoj sali se, inače, nalazi većina poslanika Demokratskog saveza Kosova, kao i poslanici opozicije, ali i ministri u vladi.

Na današnjoj sednici kosovske skupštine predviđeno je glasanje o nepoverenju vladi.

Vezane objave