Pravoslavni vernici u i širom sveta obeležavaju Badnji dan. Sa badnjakom, vernici u kuću unose sreću, zdravlje i napredak uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića. Za ovaj praznik vezuju se mnogi običaji kojima se čovekova duša priprema za Božić, ali i najvažnije poruke: mir, sloga, porodična sreća i radost…

Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru po tradiciji je paljen badnjak. Ove godine, za razliku od prethodnih, je manje vernika, koji još dolaze.Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je i mjestobljustitelj trona patrijaraha, poželeo je okupljenima da se raduju Božiću i da ne dozvole da nevolje kojima smo izloženi pokvare najradosniji hrišćanski praznik.

Badnjaci su, osim kod Hrama Svetog Save, paljeni u crkvama, manastirima i domaćinstvima širom .

U Požegi, pre izlaska sunca na Badnje jutro, domaćin odlazi u šumu po badnjak – drvo mladog hrasta, koje se, kako običaj nalaže, seče sa tri udarca.

“Vodimo i naše unučiće, oni i praunučiće da seku badnjak da im ostavimo to kao trag, da nastave da se ne bi zaboravio taj divan srpski običaj”, priča Miroslav Dimitrijević iz Požege.

Badnji dan predstavlja pripremu za najradosniji hrišćanski praznik Božić. Pravoslavni običaji, vekovima stari, i dalje se čuvaju u Sirogojnu.
Božićna poslanica SPC: Čuvajte svoje i tuđe zdravlje
U Božićnoj poslanici, koju su uputili Sinod Srpske pravoslavne crkve i svi arhijereji, poručeno je vernicima da čuvaju svoje i tuđe zdravlje, jer se tako poštuje svetinja života, vole bližnji i ljubi Gospod, koji je sami život.

“Unošenje badnjaka, naravno glavni su domaćin i domaćica, zatim okupljanje, porodično okupljanje na toj bogato pripremljenoj i dalje posnoj trpezi”, navodi etnolog Svetlana Ćaldović.

Svi običaji vezani za Badnji dan imaju smisao hrišćanskog zajedništva i ljubavi.

U pravoslavnim porodicama se već od ranog jutra priprema praznična večera, a u smiraj , domaćin u kuću unosi badnjak i slamu u koju se stavljaju darovi koje deca traže pijučući.

“Ustajemo ujutru rano u četiri sata, i onda polako pripremamo čorbu, pasulj, ribu, krompir, mesimo vanilice posne, pitu”, kaže Milanka Antonić iz Nedeljica.

“Današnji dan provodimo u krugu porodice, molimo se za zdravlje, sreću, blagostanje i da dogodine isto budemo svi na okupu”, priča Zlatko Antonić iz Nedeljica.

Paljenje badnjaka glavni je običaj na Badnje veče, i obavlja se sa posebnim poštovanjem, i u molitvi. U pravoslavnim hramovima u ponoć služi se liturgija.

Božić se dočekuje sa najužim članovima porodice, a tog dana u kuću da uđe samo položajnik koji uz reči – Mir Božji, Hristos se rodi – simbolično donosi blagostanje.
Badnji dan na Kosovu i Metohiji mirno i bez incidenata

Paljenje badnjaka na Kosovu i Metohiji protiče mirno u prvim večernjim satima.

U pravoslavnim crkvama služene su liturgije, a onda je usledilo paljenje badnjaka.

Vernici su Badnji dan počeli uz seču badnjaka, uz mere opreza zbog korone, i pokazali da ne zaboravljaju tradiciju i veru.

Tokom prepodneva, prilikom seče badnjaka, nije bilo incidenata.

Related posts