U Republici Srpskoj ima 28 zaštićenih područja, a jedno od njih je Park prirode “Cicelj” u opštini Čajniče koje obiluje posebnim geološkim vrijednostima, kao što je uzvišenje Orlovica, izrađeno od vuklanskih stijena, rečeno je u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Vulkanske stijene nisu česta pojava na području Srpske. Od hidroloških vrijednosti u ovom parku prirode izdvajaju se i Vrelo Cicelj, Hladna voda i Trojan voda.

Park prirode “Cicelj” bio je danas ovogodišnji domaćin manifestacije “Dan upravljača zaštićenih područja”, koji se obilježava u okviru projekta “Postizanje očuvanja biološke raznolikosti uspostavljanjem i efikasnim upravljanjem zaštićenim područjima i izgradnjom kapaciteta za zaštitu prirode u BiH”.

Iz Ministarstva su napomenuli da se Dan upravljača zaštićenih područja u obilježava na inicijativu nadležnih institucija za zaštitu prirode, ali i samih upravljača, s ciljem adresiranja trenutne problematike u zaštićenim područjima i pronalaženja potencijalnih rješenja i ostvarenja međusobne saradnje.

“U okviru ovogodišnje manifestacije organizovana su predavanja, a među glavnim temama su promocije novih zaštićenih područja, izrada planova upravljanja i organizovanje rada u zaštićenim područjima, razvoj turizma, ali i druga aktuelna pitanja sa kojima se susreću upravljači zaštićenih područja”, rekli su u resornom ministarstvu.

Trenutno je u Republici Srpskoj pod zaštitom 28 područja u različitim kategorijama zaštite, na ukupnoj površini 52.890 hektara, što čini od 2,15 odsto teritorije Srpske.

Samo u protekle dvije godine Vlada Republike Srpske proglasila je devet novih zaštićenih područja: Park prirode “Cicelj” Čajniče, Park prirode “Una” na području opština Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, Park prirode “Orjen” Trebinje, Park prirode “Prača” Rogatica, Zaštićeno stanište “Gromiželj” Bijeljina, Zaštićeno stanište “Tišina” Šamac, Spomenik prirode pećina “Kuk” Kalinovik, Spomenik prirode “Lijevčanski knez” u Gradišci i Park šuma “Jelića brdo” Laktaši.

U najskorije vrijeme očekuje se proglašenje Spomenika prirode “Vrela Sane”, a u proceduri je i prijedlog odluke o proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode “Mokranjska Miljacka”.

Do kraja ove godine Srpska bi trebalo da ima 30 zaštićenih područja, a izmjenama Prostornog plana Srpske do 2025. godine planirano je da pod zaštitom bude 15-20 odsto ukupne površine.

Vezane objave