Portparolka crnogorske Uprave policije Tamara Pavićević izjavila je danas da će patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, prenosi RTCG.

„U ovom trenutku ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u našoj zemlji“, kazala je Pavićevićeva za RTCG.RTCG podseća da je iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije saopšteno da će Irinej sutra doći u Crnu Goru s antiohijskim patrijarhom Jovanom, a da je ranije danas podgorička „Pobjeda“, pozivajući se na izjavu visokog policijskog zvaničnika, objavila da Irineju ipak neće biti dozvoljen prelazak crnogorske granice.

Srpski patrijarh Irinej izjavio je da u ponedeljak putuje u višednevnu posetu Crnoj Gori i da će sa poglavarom Antiohijske patrijaršije i svega Istoka Jovanom Desetim obići svetinje Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), navodi Tanjug.

„Nemam nijedan razlog da ne putujem u Crnu Goru. Nisam obavešten da sam na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba, pa informacije o tome pripisujem samo medijskim spekulacijama“, rekao je Irinej za izdanje „Večernjih novosti“ od nedelje.

Najava njegove posete, navode „Novosti“, izazvala je veliku pažnju medija zbog spekulacija prethodnih dana da su crnogorske vlasti sačinile spisak osoba iz Srbije nepoželjnih u Crnoj Gori, a na kome se, navodno, nalazi i poglavar SPC.

List podseća da poseta patrijarha Crnoj Gori dolazi u trenutku naraslih političkih tenzija i zabrane da se u crnogorskim državnim institucijama slavi stogodišnjica Podgoričke skupštine i ujedinjenja Srbije i Crne Gore posle Prvog svetskog rata 1918. godine.