Firma „Pavgord“ u narednim danima će vjerovatno ponovo pokrenuti izvršni postupak protiv „Alumine“ iz Zvornika, ali ovaj put neće blokrati račun, već će to učiniti prodajom pokretne i nepokretne imovine, saznaje CAPITAL. Fočanski „Pavgord“ je na osnovu sudskog rješenja 12. aprila blokirao račune „Alumine“, pokušavajući od nje da naplati potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju u iznosu od 155 miliona KM.

Račun je deblokiran 26. aprila nakon sastanka u Vladi RS na je dogovoreno da povjerioci „Birča“ pokušaju da postignu dogovor sa „Pavgordom“ u roku od 60 dana. Taj dogovor trebalo je da ide u pravcu priznavanja dobrog dijela potraživanje firme fočanskog biznismena Gordana Pavlovića.

Međutim, prema riječima pravnog zastupnika „Pavgorda“ Aleksandra Sajića, u proteklih gotovo dva mjeseca pregovori nisu ni pokrenuti, zbog čega bi već za desetak dana izvršni postupak mogao da bude nastavljen.

„Pregovora sa ostalim povjeriocima u proteklom periodu nije bilo. Tu, prije svega, mislim na povjerioce iz javnog sektora, a u vezi sa razgovorima koje smo vodili prije skoro već dva mjeseca. Zbog toga će „Pavgord najvjerovatnije nastaviti izvršne postupke protiv „Alumine“. Međutim, ovaj put nećemo ići na blokadu računa, jer „Pavgord“ ne želi da bude izgovor za nezakonito podnošenje zahtjeva za otvaranje stečaja koje je tražila uprava „Alumine“, već ćemo najvjerovatnije tražiti prodaju ostale imovine, založenih stvari, vozila“, kazao je Sajić.

Sajić je pojasnio da „Pavgord“ nakon 26. juna, ima rok od 30 dana da traži nastavak izvršnog postupka, što će se, kako je rekao, sigurno i desiti u tom periodu.

Govoreći o ponudi „Pavgorda“ da kupi kompletna potraživanja „Birča“, Sajić je rekao da većina povjerilaca ne razmišlja ozbiljno, jer je pitanje šta će dobiti ako „Alumina“ ode u stečaj.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević danas nije želio da daje izjave, a nismo uspjeli stupiti u kontakt ni sa predsjednikom uprave „Alumine“ Miloradom Motikom.

„Pavgord“ je otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme „Alumine“.

Vlasnik preduzeća „Pavgord“ iz Foče Gordan Pavlović prošle sedmice je na Skupštini povjerilaca FG „Birač“ u stečaju ponudio da za 45 miliona KM otkupi priznata potraživanja od svih povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju koja iznose 90 miliona maraka.

„Pavgord“ je ranije otkupio potraživanja litvanske Ukio banke u iznosu od 155 miliona KM od FG „Birač“, ali stečajni upravnik Lazo Đurđević ih nije priznao. Zbog toga je „Pavgord“ na osnovu sudskog rješenja pokrenuo izvršni postupak protiv „Alumine“.

(Capital.ba)

Vezane objave