Korona 5

Njemački državni Institut “Robert Koch” (RKI) objavio je dodatnu instrukciju koje te države moraju provoditi kada je riječ o ulascima u Njemačku. Naime, nedavno su objavili listu od 131 zemlje koje se smatraju rizičnim, a među kojima je i BiH. Prema toj instrukciji onaj koji ulazi u Njemačku, a koji je u prethodne dvije sedmice bio u bilo kojoj zemlji sa spiska, on po dolasku u Njemačku mora računati sa obavezom izolacije.

Prema najnovijoj instrukciji, koja bi trebala donekle liberalizirati prethodnu, osobe koje dolaze iz rizičnih područja mogu biti izuzete od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karanteni nadležnih saveznih država, pod uslovom da medicinskim certifikatom mogu dokazati da nisu zaražene korona virusom.

U tu svrhu moraju predočiti molekularno biološki test ili tzv. PCR test ne stariji od 48 sati. S tim u vezi RKI je predočio novu listu zemalja čije PCR testove Nejmačka prizna.

No, na toj listi se ne nalazi BiH, što znači da Njemačka ne prizna PCR testove urađene u našoj .

S druge strane na toj listi, čije PCR testove Njemačka prizna, nalaze se države poput Etiopije, Burkine Faso, Kambodže, Kongai itd. Takođe, Njemačka, sudeći prema ovoj listi, priznaje PCR testove iz Srbije i Albanije..

()

Vezane objave