59199189

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave krimanalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijskim upravama Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Foča i Bijeljina realizovali su operativnu akciju kodnog naziva „Identitet“ u okviru koje je slobode lišeno pet lica zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka drugih lica.

Slobode su lišeni: N.M. i S.T. iz Prijedora, N.L. iz Doboja. D.P. iz Bijeljine i A.R. iz Han Pijeska zbog postojanja osnova sumnje sa su počinili krivično djelo „Neovlašteno korištenje ličnih podataka“ i protiv njih će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. U okviru akcije izvršeni su pretresi lokacija koje koriste ova lica i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka.

Lica se sumnjiče da su suprotno uslovima određenim zakonom, bez saglasnosti građana pribavljali, obrađivali, saopštavali, dijelili i koristili lične podatke građana, nakon čega su ti podaci zloupotrebljavani na raznim platformama za klađenje, a nakon toga fotografije ličnih podataka (ličnih karata, putnih isprava, privremenih ličnih karata itd.) su prodavane trećim licima, gdje je na taj način oštećeno više stotina lica iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da budu oprezni prilikom davanja svojih ličnih podataka i da iste ne djele, odnosno ne šalju fotografije svojih ličnih podataka (fotografije ličnih karata, putnih isprava, vozačkih dozvola), kako ne bi došlo do zloupotrebe istih.