Booking.com

Grupa od pet međunarodnih deminera poginula je u slučajnoj eksploziji u Jemenu koja se dogodila dok su vršili prijevoz mina i drugih eksplozivnih sredstava na uništavanje. Među njima je i državljanin BiH Damir Paradžik.
Deminirajući projekat MASAM saopštio je danas kako su među poginulima dva Južnoafrikanca, Hrvat, Bosanac i Kosovar. Eksplozija se desila kada su prevozili materijal iz centralne provincije Marib na udaljenu lokaciju kako bi ga sigurno uništili. Jedan britanski državljanin je povrijeđen. Imena poginulih objavila je organizacija MASAM Project i izrazila saučešće porodicama.

Damir Paradžik iz Goražda rođen je 1969. godine i član je nezavisne grupe za savjetovanje o minama. U operacijama širom svijeta učestvuje godinama, a jednom je uspio izbjeći smrt kada je povrijeđen u eksploziji mine u Libanu 2006. godine. Tada je bio poslenik ArmorGroup kompanije sa sjedištem u Londonu, čiji je domen pružanje zaštitarskih i usluga sigurnosne obuke, te radi na smanjenju količine naoružanja i čišćenja mina.

Britanska princeza Alexandra i službena predstavnica britanske kraljice Elizabete II odlikovala ga je Medaljom humanosti kada se oporavio 2007. godine.

“Ponosni smo što dodjeljujemo ovu medalju Damiru Paradžiku, Davidu Aldersonu i Nabilu Hammondu. Oni su pokazali kako nesebično pomagati drugima riskirajući svoj život pomažući jednom običnom farmeru. Oni i drugi demineri se svakodnevno s velikom opasnošću u izvršavanju svojih zahtjevnih poslova kako bi pomogli raseljenim ljudima širom svijeta da se vrate u svoje domove i svojim prijašnjim životima radeći u sigurnom okruženju”, kazala je tada princeza Alexandra.

Projekat je dio pomoći Saudijske Arabije Jemenu koji je počeo prošle godine. Demineri rade na uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava.

“Eksperti su izgubili živote pokušavajući donijeti sigurnost Jemencima i njihova služba čovječanstvu neće biti zaboravljena”, kazali su iz MASAM-a.

Bh. državljanin je učestvovao u operaciji humanitarnog deminiranja. Do sada je u okviru ove operacije uklonjeno više od 40.000 mina i neeksplodiranih sredstava koje su postavili militanti grupe Houthi na područjima pod nadzorom jemenskih vlasti.

Vezane objave