Narod kuka zbog besposlice, a niko neće da radi! Bar ne na Zlatiboru gde jedini katrandžija Radovan Rašković (46) pokušava da nađe radnike. Ne vredi mu ni to što bi ih plaćao i preko 70 hiljada mesečno.

Potrebna su mu četiri radnika, a za sad ima samo jednog. Dnevnica je kod njega 3.000 dinara, a plaćeni su i troškovi prevoza, daje dva obroka i užinu. Slobodni dan je nedelja i na svako crveno slovo, al’ niko neće.

– Kuknjava na besposlicu, a ja se ubih da nađem radnike. Svi bi da zadnjice uvale u komotne fotelje, malo ko da poturi grbaču – žali se jedini katrandžija u . Niko neće da čupa borove panjeve, a i kad se pojavi ne izdrži dugo…– Jedan je radio dva-tri i više se nije vratio. Drugi je izdržao do doručka. Zagrizao režanj salame i parče paradajza, pružio ruku i otišao. Još sam morao da ga vozim do autobuske stanice da bi mogao da se vrati u Priboj. Za taj posao majka mora da rodi ‘ajduka – kaže katrandžija.

Sve što proizvede proda u Švedskoj. Ove godine je izvezao 16 tona, ali je mogao i više da je, kaže, imao više radnika.

– Krvav je ovo pos’o, ali se i dobro zaradi. Isplati mi se da svaki dan putujem iz Nove Varoši – priča Blagoje Grbić, jedini Raškovićev radnik.

Njegova katrana je jedina u regionu, a zahvaljuući katranu koji se dobija destilacijom borovih panjeva, uspeva da nahrani troje dece, suprugu, zanemoćalog oca…

– Onomad mi je Šveđanin sa kojim trgujem priznao: „Mi smo bogata zemlja, nama trebaju takvi kao vi, siromašni, za prljave i teške poslove“, sleže ramenima Radovan Rašković.

Ne ljuti se Radovan jer se setio kako ih je davno nadmudrio i zahvaljujući tome otpočeo biznis. Pohvalio im se u kafani pre šest da su sve šume i katrani na rodnoj Mokrj Gori njegovi, te ih je ubedio da mu daju i kaparu da im proizvede katran. Požurio je na Zlatibor, našao plac usred šume, nabavio mašine, jer su kupci insistirali na rokovima, prenosi Blic.

– Sve što sam imao uložio sam u katranu. Bilo je dana kad sam jeo jednom dnevno, ali se odricanje isplatilo – završava svoju priču Radovan.

Izvor: beo365grad.info

Related posts